Túl sokan értenek túl sok mindenhez 

Post Image

Túl sokan értenek túl sok mindenhez 

Headphones icon
05:15
camera

2

Túl sokan értenek túl sok mindenhez 

Peter Kotlár (Fotó: TASR)  

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Gazdaságos utódválasztás

Kedden fogadja a lemondott egészségügyi minisztert Peter Pellegrini. Az államfő előrebocsátotta, hogy csak akkor fogadja el Zuzana Dolinková lemondását, ha már megtalálták azt a személyt, aki átveszi a helyét. És, úgy hírlik, már van is megfelelőnek gondolt „szakember” az egészségügyi tárca élére. Méghozzá a gazdasági minisztérium jelenlegi államtitkára személyében. 

Kamil Šaško ugyan mostanáig még nem foglalkozott egészségüggyel, viszont orvoscsaládból származik, és járt már a Hlas más tagjaival együtt egészségügyi workshopokon is. Sőt, bár ezt még nem erősítette meg senki, lehet hogy már látott belülről kórházat is. 

Dolinková távozása nem old meg semmit, és az is borítékolható, hogy az egészségügyben uralkodó káosz szemernyit sem enyhül azáltal, hogy a gazdasági minisztérium államtitkára kerül a helyére. A Ficóék által bevezetendő konszolidációs csomag az egészségügy végső összeomlását is eredményezheti, ezen még egy valóban  szakavatott, tehetséges, elhivatott  szakember vagy válságmenedzser sem tud segíteni. Ahhoz ugyanis, hogy változások következzenek be az orvosi ellátásban, a miniszternek nemcsak élveznie kellene a kormányfő bizalmát, hanem képesnek kelle lennie arra is, hogy az elképzeléseit keresztülvigye, közben akár szembeszállva a legnagyobb kormánypárt érdekeivel és vezetőjével. Erre pedig aligha lesz képes az új tárcavezető.

Dilettánsok diktátuma

Már csak azért sem, mivel Robert Fico nemcsak eltűri maga körül a dilettánsokat, hanem még támogatja is őket abban, hogy minél idiótább intézkedéseket hozzanak. (Most kivételesen nem Martina Šimkovičováról van szó, bár a kulturális tárca vezetője talán a legjellemzőbb példa erre.) Maradjunk továbbra is az egészségügynél, hiszen a kormánybiztosok sorát erősíti az a Peter Kotlár, aki a Covid-19-járvány kezelésének kivizsgálására kinevezett „szakértő”. És ebben a minőségében a vakcinák hatástalanságával és veszélyességével kapcsolatos gyanújáról is beszélt, és szerinte természetesen az is elképzelhető, hogy a Covid-19 vírust mesterségesen állították elő. Kotlár javasolja a kormánynak az mRNS-vakcinákkal történő oltás leállítását, valamint a nemzetközi egészségügyi előírások és a járványügyi egyezmény elutasítását. 

Azóta számos hazai tudós, egyetemi tanár, virológus, szakértő cáfolta az elképzeléseit,  a szakemberek figyelmeztettek, nehogy valaki komolyan vegye, amiket Kotlár állít. Hétfőn már a Szlovák Orvosi Társaság is felszólította az állami intézményeket, főként az egészségügyi minisztériumot, hogy foglaljon állást a tudományosan védhetetlen kijelentésekkel kapcsolatban, amelyeket Peter Kotlár tett.

Ez az ember egyébként orvos, ortopéd sebész, ő bezzeg nem akarja beadni a felmondását és külföldre távozni. 

Fiatalos, szövetséges lendület

Mióta új vezetése van a Magyar Szövetségenek, mintha megtáltosodott volna a párt. Még pénteken, az elnökség alakuló ülésén megfogalmazták állásfoglalásukat, melyben akonszolidációs csomag kapcsán kijelentik: elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány nem hajlandó önmagán is spórolni. A Magyar Szövetség ellenben üdvözölte, hogy az államfő aláírta a Kisebbségi Kulturális Alap, vagyis a Kultminor költségvetésének növelését.

Nem hiába a fiatalítás a pártelnöki poszton, Gubík László belevetette magát a közélet sűrűjébe. Közgazdasági végzettsége vagy szlovák állampolgársága ugyan továbbra sincs, van viszont ideje és elhivatottsága, nyelvtudása vagy sajtósa, így aztán levelet írt a köztársasági elnöknek. Nem titokban persze, hanem nyílt levél formájában, hiszen nincs mit szégyellni azon, hogy pártja nevében arra kéri Peter Pellegrinit, utalja vissza a parlamentbe újratárgyalásra a konszolidációs csomagnak nevezett intézkedéseket. Konkrétan a tranzakciós adót kifogásolja a Magyar Szövetség elöke, levelében felsorolva az önkéntes szervezeteket, egyesületeket, sportklubokat, alapítványokat és természetesen az egyházakat, amelyeket hátrányosan érintene ez az új rendelkezés. Gubík arra figyelmeztet, a tranzakciós adó „csökkentheti az önkéntes aktivitást, ezáltal gyengítheti a közösségi összetartást, kedvezőtlen társadalmi folyamatokat okozva” – írta Gubík. Elődjével, Forró Krisztiánnal kapcsolatban nem is olyan régen még azt rebesgették, miután lemond pártelnöki posztjáról, ő lesz a köztársasági elnök magyar tanácsadója. Ezzel kapcsoaltban még nem cerült ki semmi, de ha így lesz, akkor a Magyar Szövetség következő levelét akár már ő adhatja át főnökének. 

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program