Pellegrini egyelőre nem fogadta el az egészségügyi miniszter lemondását (FOTÓK)

camera

5

Pellegrini egyelőre nem fogadta el az egészségügyi miniszter lemondását (FOTÓK)

Fotók: TASR - Pavel Neubauer - további képekért kattints a fotóra! 

Megosztás

Peter Pellegrini államfő kedd délelőtt az elnöki palotában fogadta Zuzana Dolinková (Hlas-SD) leköszönő egészségügyi minisztert.

Zuzana Dolinková kedden átadta a lemondásáról szóló határozatot az államfőnek, Pellegrini azonban egyelőre nem fogadta el. Arra kérte, a lemondásának elfogadásáig maradéktalanul folytassa a miniszteri teendőit, összpontosítson az egészségügyben bekövetkezett konszolidáció hatásainak mérséklésére és a helyzet enyhítésére.

"Ha vannak olyan lehetőségek, például az állami költségvetés elkészítése során, amelyek által minimalizálni lehet a konszolidáció hatását a szlovákiai páciensek egészségügyi ellátásának szintjén, ideértve az egészségügyi szakemberek jogos bérigényének kielégítését is, akkor a minisztérium és a kormány kötelessége élni ezekkel a lehetőségekkel" – nyomatékosította Pellegrini.

Dolinková megerősítette, hogy továbbra is betölti a miniszteri pozíciót. Utódjával kapcsolatban elmondta, a Hlas-SD elnökétől, Matúš Šutaj Eštoktól, valamint a miniszterelnökkel és az államfővel kötött megállapodásától függ, hogy végül ki kerül a helyére. Bízik benne, hogy az új miniszternek meglesz a szükséges támogatása, különösen a pénzügyminisztérium részéről. A lemondásának elfogadása után tájékoztat arról, hogy visszatér-e a parlamentbe.

Zuzana Dolinková múlt héten jelentette be távozási szándékát, miután a parlament jóváhagyta a konszolidációs csomagot. Távozását azzal indokolta, hogy a konszolidációs csomag elfogadását követően nem tudja garantálni az egészségügy helyes irányvonalát, illetve nem érzi a támogatást az egészségügy javítását érintő céljainak és intézkedéseinek megvalósításában.

„A konszolidációs csomag jelenlegi beállítása mellett miniszterként nem tudom garantálni, hogy az egészségügy a megfelelő irányba halad. Tehát abba az irányba, amit a kormány programnyilatkozatában tűztünk ki célul. A szlovák egészségügy szempontjából elfogadhatatlannak tartom a közfinanszírozás konszolidációját” – közölte.

Dolinková szerint a konszolidációnak egyáltalán nem szabadott volna érintenie az egészségügyet, többször is felhívta rá a figyelmet, hogy a javaslat elfogadása esetén egészségügyi dolgozók mondhatnak fel. Bírálta továbbá a Covid-19 járvány kivizsgálásával megbízott Peter Kotlár kormánybiztos állásfoglalását, aki számos dezinformációt terjesztett.

Peter Pellegrini köztársasági elnök a hétvégén a TA3 műsorában azt mondta, addig nem fogadja el Dolinková lemondását, amíg a miniszterelnök nem talál megfelelő embert a helyére.

Az STVR hétvégi vitaműsorában a miniszterelnök kijelentette, hogy az új egészségügyi miniszter megtalálása a Hlas dolga, amelyhez ez a poszt tartozik. A koalíción belül azt rebesgetik, hogy Kamil Šaško (Hlas), a gazdaságügyi minisztérium államtitkára válthatja Dolinkovát.

Sem az ellenzéki SaS, sem a Slovensko mozgalom nem ért egyet azzal, hogy az államfő elhalasztja Dolinková lemondásának elfogadását. Azzal érvelnek, hogy „az alkalmatlan minisztert” le kell váltani, mert ha nem, az csak meghosszabbítja az egészségügyi rendszer haldoklását.

Előzmények:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program