Az egészségügyi minisztérium nem fogadja el Kotlár vakcinás javaslatát, a Hlas egyelőre hallgat

camera

1

Az egészségügyi minisztérium nem fogadja el Kotlár vakcinás javaslatát, a Hlas egyelőre hallgat

Peter Kotlár (Fotó: TASR) 

Megosztás

Zuzana Dolinková (Hlas) leköszönő egészségügyi miniszter szerint a Covid-19 járvány kezelésének kivizsgálásával megbízott Peter Kotlár kormánybiztos nem tudományos véleményeket terjeszt a koronavírusról, a minisztérium pedig hétfőn kijelentette: nem látja okát annak, hogy leállítsák az mRNA típusú vakcinákkal történő oltást. Dolinková mellett kollégája, Tomáš Drucker oktatásügyi miniszter, korábbi egészségügyi miniszter is kiállt. Utóbbi Kotlár lemondását követeli.

Amióta Kotlár bemutatta cseppet sem szakmai jelentését, a különböző orvosszakszervezetek sorban fogalmaznak meg bíráló szavakat vele szemben, egyúttal pedig elutasítják az mRNA típusú vakcinák használatának a leállítását. Dolinková Peter Pellegrini köztársasági elnök támogatására is számíthat, aki ugyancsak bírálta Kotlárt.

Dolinková korábban sosem nyilatkozott túl jó véleménnyel Kotlárról, amikor a WHO egészségügyi előírásainak frissítése ellen tiltakozott, az egészségügyi miniszter csupán segédként hivatkozott rá. Az SNS-es képviselőnek viszont sikerült elérnie, hogy Szlovákia elhatárolódjon az egész világon elfogadott szabályoktól. Mindez Dolinková gyengébb tekintélyéről tanúskodik, aki Kotlárral szembeni fenntartásait csak azután fejezte ki teljes mértékben, hogy bejelentette lemondását – írja a SME.

Az egészségügyi minisztérium közölte: nem látja okát az mRNA vakcinákkal történő Covid elleni aktív immunizálás jelenlegi állapotának újraértékelésére. Emlékeztetett rá, hogy az oltóanyagokat az Európai Bizottság az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlásával hagyta jóvá.

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) múlt héten szintén közölte, hogy javasolja az EMA által jóváhagyott vakcinák beadását.

Ahhoz, hogy valóban leállítsák az mRNA típusú vakcinákkal történő oltást, a kormánynak, az egészségügyi minisztériumnak, valamint a kormány járványügyi bizottságának is konszenzusra kell jutnia, ami a jelenlegi helyzetet nézve egyáltalán nem tűnik valószínűnek. Mindemellett a minisztériumé a döntő szó.

A Hlasból egyelőre csak Drucker állt ki Dolinková mellett, a párt többi tagja hallgat. A SME szerint Richard Raši sem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy aktívan szorgalmazni fogja-e Kotlár menesztését, de maga a Hlas sem közölte még álláspontját.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program