Fico háborút indít a média ellen – ő akarja megmondani, ki lehet újságíró, és ki nem

camera

1

Fico háborút indít a média ellen – ő akarja megmondani, ki lehet újságíró, és ki nem

Robert Fico (Fotó: TASR) 

Megosztás

Robert Fico (Smer) miniszterelnök változásokat helyezett kilátásba a médiatörvénnyel kapcsolatban. Egy országos médiahivatal létrehozásáról tett említést, valamint rámutat a helyreigazításhoz és a válaszadáshoz való jog bevezetésének szükségességére. Egyúttal fontolóra vette az újságírói munkavégzéshez szükséges kötelezettségek módosítását. Fico minderről a keddi sajtótájékoztatóján beszélt, egyúttal pedig a média jelenlegi állapotát bírálta.

„Az ügyvédnek, közjegyzőnek, a bírónak és a jogásznak felsőfokú jogi végzettséggel kell rendelkeznie. Miért ne lehetne érvényben, hogy csak az lehet újságíró, aki annak is van kitanulva vagy abszolvált valamilyen továbbképzést? Valamilyen státuszszervezethez kellene tartozniuk, ahol fegyelmi eljárásokat indíthatnak úgy, mint az ügyvédek esetében” – jelentette ki a kormányfő az újságírók előtt.

Fico „mediális rendetlenségnek” nevezte a jelenlegi állapotot, ami szerinte semmilyen más EU-s országban nem uralkodik. Véleménye szerint az újságírók azt csinálnak, amit akarnak és ezért nem vállalják a felelősséget.

Kedden Andrej Danko, az SNS elnöke is a médiareform lehetőségéről beszélt. „Jelezni szeretném, hogy egy nemzeti médiahivatalt tervezünk, illetve tárgyalni fogunk a státuszszervezetekről és a szabályokról is” – közölte Danko, aki a médiát okolja a jelenlegi frusztrált helyzet kialakulásáért.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program