Az államfő tárgyalásra szólította fel a kormányt az egészségüggyel

camera

1

Az államfő tárgyalásra szólította fel a kormányt az egészségüggyel

Fotó: TASR 

Megosztás

Peter Pellegrini államfő felszólította a kormányt, hogy üljön tárgyalóasztalhoz az egészségügyi ágazat képviselőivel a konszolidációs csomaggal kapcsolatban - írja a TASR.

Leszögezte, ezen múlik, hogy aláírja-e az elfogadott törvényt. Pellegrini azután jelentette ki ezt, hogy kedden tárgyalt az ágazat képviselőivel, és főleg az egészségügyi alkalmazottak bérének alacsonyabb valorizálását kritizálta.

“Ígéretet tettem azoknak, akik az állampolgárok egészségéért felelnek, mindennap az ágyaknál szolgálnak és a rendelőkben gyógyítanak, hogy az utolsó napig, amelyen még jogom van aláírni vagy visszaküldeni a törvényt, nagyon figyelmesen követni fogom, zajlanak-e intenzív tárgyalások a kormánnyal, és sikerül-e kompromisszumot találni, amely enyhítheti a helyzetet. Ezt figyelembe veszem majd a végső döntésemnél, hogy a törvényt – különösen az egészségügyet érintő konszolidációval kapcsolatban – visszaküldöm-e, vagy aláírom”– jegyezte meg az államfő.

Az elnök felszólította a kormányt, hogy törekedjen megállapodásra az egészségügyi dolgozókkal. “Felszólítom és kérem a kormányt, hogy törekedjen kompromisszumra, és azt a következő napokban hozza nyilvánosságra. Ha ez nem történik meg, és a társadalomban fennmarad vagy növekszik a feszültség, kénytelen leszek ezt figyelembe venni a végső döntésemnél arról, hogy a törvényt bizonyos részekben visszaküldöm-e a parlamentnek” – tette hozzá. Az egészségügyi dolgozókat pedig rugalmasságra és kompromisszumkeresésre kérte.

Pellegrini rámutatott a közpénzek konszolidációjának szükségességére is. “Az elmúlt évek nagy pazarlása és Szlovákia extrém eladósodása sajnos jelentős megszorításokat követel a közpénzügyek terén annak érdekében, hogy Szlovákia újra talpra álljon” – mondta. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy a kormány egyes ágazatokban nem kell, hogy jelentősen csökkentse a költségvetést, és ezzel megmutathatja, hogy melyek a prioritásai. “Szerintem Szlovákia egészsége és az egészségügyi rendszer állapota ma prioritásnak kell lennie a kormány számára – hangsúlyozta.

Nem tartja megfelelőnek a konszolidáció részeként az egészségügyi dolgozók béreinek lassabb valorizálását. Rámutatott arra, hogy az egészségügyi dolgozók ezt destabilizáló lépésnek tekintik. Elmondása szerint elveszítik a bizalmukat abban, hogy a megállapodott feltételek szerint folytatódik életszínvonaluk javítása. Figyelmeztetett, hogy ha nem kerül sor a konszolidációs csomag módosítására, akkor várhatóan felmondások következnek, és összeomolhat az egészségügyi ellátás Szlovákiában.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program