Ficóra rápirított Pellegrini, aki nem kér az olyan megszorításból, ami miatt összeomlik az egészségügy

Post Image

Ficóra rápirított Pellegrini, aki nem kér az olyan megszorításból, ami miatt összeomlik az egészségügy

Headphones icon
05:43
Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Tényleg úgy történt, ahogy azt a szlovák államfő megígérte: Peter Pellegrini bár kedden fogadta egykori párttársát, a távozási szándékát a múlt héten bejelentő hlasos egészségügyi minisztert, de egyelőre nem fogadta el Zuzana Dolinková lemondását. Ehelyett inkább arra kérte a tárca vezetőjét, amíg a kormány nem találja meg az utódját, csak szépen folytassa a teendőit, és összpontosítson a konszolidáció hatásainak mérséklésére. Főleg ami a szlovákiai páciensek ellátását, meg az egészségügyi alkalmazottak jogos bérigényének kielégítését illeti. És úgy tűnik, Dolinková szót is fogad pártja korábbi vezetőjének, meg biztosan a mostaninak is, Matúš Šutaj Eštoknak, aki a kormányfővel és az elnökkel valószínűleg majd néhány napon belül lezsírozza, végül ki kerül a helyére. Ám azért bízik benne, hogy a következő miniszternek meglesz a szükséges támogatása, különösen a pénzügyminisztérium részéről, mert amit a tárcánál meg kell oldani, az elsősorban pénzkérdés. A lemondásának elfogadása után meg ráér tájékoztatni minket arról, hogy vele mi lesz. 

Sarkára állt az államfő

Közben meg Pelegrini váratlanul bekeményített, és úgy néz ki, nem kér abból, hogy Robert Fico táskahordozójaként gúnyolódjanak rajta. Az államfő kedden délután felszólította a kormányt, hogy üljön tárgyalóasztalhoz az egészségügyi ágazat képviselőivel és vegyék át még egyszer, miként érinti az ágazatot a törvényhozás által már elfogadott fránya megszorító csomag. Szerinte ez elkerülhetetlen, és ezen múlik, hogy aláírja-e a sebtében jóváhagyott törvényt. Mert az elnök állítólag ígéretet tett azoknak, akik az állampolgárok egészségéért felelnek, akik minden áldott nap a kórházi ágyak mellett szolgálnak és a rendelőkben gyógyítanak, hogy az utolsó napig, amíg még joga van eldönteni, visszaküldi-e a nemzeti tanácsnak a törvényt, figyelni fogja, zajlanak-e a tárgyalások a kabinettel. Meg főleg, hogy sikerül-e kompromisszumot találni, amely enyhítheti a helyzetet. Pellegrini jelezte, nem babra megy a játék, hiszen ha nem kerül sor a megszorító csomag módosítására, akkor várhatóan felmondások következnek, és összeomolhat az egészségügyi ellátás Szlovákiában. Szóval, csipkedheti magát Fico, nyugodtan veheti úgy, hogy szokatlan dolog történt: fentről rápirítottak. 

Feszült a helyzet a koalíción belül

És hogy a kormányon belüli helyzet sem túl rózsás, arról az is tanúskodik, hogy Dolinková utóvédharcot folytat a legkínosabb koalíciós partner laposföldhívő tagozatának vakcinaellenes emberével, Peter Kotlárral. Aki annak idején valamilyen úton-módon orvosi diplomához juthatott, így volt papírja arra, hogy az SNS segedelmével kormánybiztosként megbízhassák őt a  Covid- járvány kezelésének kivizsgálásával. Amit a még mindig miniszterkedő hlasos politikus – meg a szakmai közvélemény – enyhén szólva nem sokra tart. Elvégre Kotlár tudománytalan véleményeket terjeszt a koronavírusról, a minisztérium pedig jelezte: Kotlárral ellentétben nem látja okát annak, hogy leállítsák az olyan típusú vakcinával történő oltást, aminek kifejlesztéséért Nobel-díj is járt.

Fico morci, okádja a megszállottságot

Lehet, hogy Fico már sejthette, hogy egykori beosztottja, a jelenlegi államfő kedden szembefordul vele, mert iszonyúan dühös ábrázatát mutatta ma a sajtó képviselői felé. Dúlt-fúlt a miniszterelnök, mert az újságírók valódi kérdésekkel bombázhatják a politikust, ami nem lehet mindig kényelmes dolog. A kormányfő ezért változásokat helyezett kilátásba a médiatörvénnyel kapcsolatban. Egy országos hivatal létrehozásáról tett említést, valamint megint előrángatta a helyreigazításhoz és a válaszadáshoz való jog bevezetésének ötletét. Fico „mediális rendetlenségnek” nevezte a jelenlegi állapotot, ami szerinte példátlan az unión belül. Meggyőződése, hogy az újságírók azt csinálnak, amit csak akarnak és ezért nem vállalják a felelősséget. Közben meg olyan ócska szavakat használt a tudósítókra, mintha a zsurnaliszták egytől egyig  ördögtől megszállott vérszomjas korcsok lennének. Ilyen tehát a hangulata a smeres pártelnöknek, aki aztán eljátssza, hogy csodálkozik, ha a leggyakrabban általa gerjesztett gyűlölet miatt olykor visszanyal a fagyi.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program