„Nem azok döntenek az iskolákról, akik tagadják a holokausztot” – Drucker nem kímélte Mazureket, aki a szájára vett egy gimnáziumot

camera

1

„Nem azok döntenek az iskolákról, akik tagadják a holokausztot” – Drucker nem kímélte Mazureket, aki a szájára vett egy gimnáziumot

Tomáš Drucker (Fotó: TASR) 

Megosztás

Trencsén városa pénteken megemlékezést szervez Juraj Vankulič és Matúš Horváth tiszteletére, akiket két évvel ezelőtt meggyilkoltak a pozsonyi Tepláreň nevű bárban. A városháza így reagál az elmúlt napok eseményeire, amely szerint a helyi Ľudovít Štúr Gimnázium törölte a megemlékezést Milan Mazurek (Republika) bíráló nyilatkozatát követően.

Kapcsolódó cikk:

„Ez egy megemlékezés lesz, amelyen minden diák, aki akar, gyertyát gyújthat, hozhat valamilyen képet. Az akció a sokszínűség napja nevet kapta. Lesz továbbá egy könyv, amibe mindenki üzenet írhat a fiúknak a mennybe. Az eseményt nagy valószínűséggel a gimnáziumhoz közeli Diákok terén (Námestie Študentov) rendezzük meg” – közölte Richard Rybníček, Trencsén polgármestere.

Az eseményt eredetileg a gimnázium szervezte, ám az intézmény törölte azt követően, hogy Milan Mazurek EP-képviselő azzal vádolta meg a rendezvény mögött álló tanárnőt, hogy az iskolában az LMBTQ-témát népszerűsíti. A tanárnő azzal szólította meg a diákokat, hogy a megemlékezés napján a támadás áldozataival szembeni szolidaritás jeleként színes ruhákban menjenek iskolába. A tanulók emellett posztereket is készíthettek, amiket aztán a folyosón állítottak volna ki. Mazurek az oktatásügyi minisztériumot is azzal gyanúsította meg, hogy támogatja az ideológia terjesztését. A tárca később elhatárolódott Mazurek kijelentéseitől, majd közölte, hogy az iskolák szabadon szervezhetik meg a diákok oktatását és nevelését, amennyiben ezek az aktivitások összhangban vannak az állami oktatási programmal.

A trencséni polgármester megjegyezte, hogy tavaly is megemlékeztek a támadás áldozatairól, ami a gimnázium belső ügye volt, nem tudott róla senki és rendben is zajlott le. Hozzátette továbbá: sajnálja, hogy az iskola vezetősége és sokan mások egyedül hagyták ebben a diákokat és senki sem állt ki mellettük.

„Idén ezt az iskola megtiltotta nekik Mazurek úr kijelentései alapján, akinek harcolnia kell valamilyen ellenséggel. Azok a fiatalok a gimnázium 11-18 éves diákjai, nem hülye gyerekek” – közölte Rybníček.

Tomáš Drucker oktatásügyi miniszter kiállt a trencséni gimnázium mellett.

„Az elmúlt napokban kapcsolatban voltam a trencséni gimnázium vezetőségével, szélsőséges politikusok és dezinformációt terjesztő média felháborító támadásának áldozatává vált. Teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy egy ilyen minőségi iskola, vagy bármilyen más iskola egy primitív kampány és megfélemlítés célpontjává váljon. Úgy gondolom, hogy valóban csak azok a kilátástalan emberek, akik nem tudnak mást kínálni Szlovákiának, pécézik ki a gyerekeket, az iskolákat és a tanárokat” – közölte a szerdai kihelyezett kormányülést követően Drucker.

Hozzátette, hogy nem olyan embereknek kellene döntést hozniuk az iskolák oktatási témájáról, akik „tagadják a holokausztot, a szlovák nemzeti felkelés pedig sötét nap számukra”. A miniszter biztosította az iskolákat afelől, hogy a tárca megtesz mindezt azért, hogy megvédje őket a politikusok, illetve mindenki más primitív támadásaitól.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program