Elhunyt fiuk spermáját követelte egy házaspár, hogy béranya segítségével unokájuk születhessen

camera

1

Elhunyt fiuk spermáját követelte egy házaspár, hogy béranya segítségével unokájuk születhessen

Illusztrációs felvétel (Pixabay) 

Megosztás

Négy év után hozott döntést Delhi legfelsőbb bírósága: ítéletükben engedélyezték, hogy egy indiai házaspár megkapja a helyi kórháztól halott fiuk fagyasztott spermamintáját, hogy béranyaság útján unokájuk születhessen.

Harbir Kaur és férje, Gurvinder Singh azután fordult a bírósághoz, hogy a delhi Ganga Ram kórház 2020 decemberében megtagadta fiuk spermájának kiadását, írja a BBC-re hivatkozva a Telex.

A házaspár akkor harmincéves fiát, Preet Indert még 2020 júniusában diagnosztizálták limfómával. A kemoterápia elkezdése előtt a kórház azt tanácsolta neki, hogy fagyasszák le spermáinak egy részét, mivel a kezelés ronthatja a sejteket. A férfi beleegyezett, és a mintát még júniusban lefagyasztották. A betegséget viszont végül nem tudta legyőzni, másfél hónappal később, szeptember elején meghalt.

A szülők néhány hónappal később kérték a kórházat, hogy adja ki nekik fiuk spermáját, a kórház azonban elutasította a kérésüket. A házaspár ezután a Delhi Legfelsőbb Bírósághoz fordult.

A házaspár azt állítja, azért fordultak a bírósághoz, mert tovább akarták vinni a férfi „örökségét”.

Prathiba Singh bíró múlt heti végzésében azt mondta, hogy „az indiai jog szerint nincs tilalom a posztumusz reprodukció ellen”, ha a sperma tulajdonosa beleegyezését adta. Hozzátette, a hindu öröklési törvény értelmében a szülők jogosultak a mintára – a férfinak ugyanis sem házastársa sem gyereke nem volt, így ők a törvényes örökösei.

A BBC azt írja, a férfi családja jelenleg a béranyaságot fontolgatja. Mivel azonban az indiai törvények szerint a kereskedelmi béranyaság illegális, egyik rokonuk beleegyezett, hogy kihordja a gyermeket.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program