Kiderült, melyik országban a legérdemesebb új életet kezdeni – Szlovákia tök utolsó a listán

camera

2

Kiderült, melyik országban a legérdemesebb új életet kezdeni – Szlovákia tök utolsó a listán

Fotó: TASR 

Megosztás

Egy legfrissebb tanulmány szerint az amerikaiak számára Svájc jelentené a legjobb helyet az új élet kezdésére a Schengeni övezeten belül. Szlovákia a ranglista legaljára került.

Mindez a SchengenVisaInfor felméréséből derült ki. A kutatás segédeszközként szolgál azon amerikaiak számára, akik Európában keresnének maguknak új otthont. Több tényezőre is fókuszáltak, amely meghatározza, hogy az egyes országok mennyire vonzóak és alkalmasak arra, hogy odaköltözzenek.

A felmérés készítői figyelembe vették az angolnyelv-tudást, a helyi lakosság amerikaiakkal szembeni barátságosságát, az egészségügyi ellátás minőségét, a bruttó havi jövedelmet, az adókat, a megélhetési költségeket, valamint a bérleti díjakat. A kutatásban csak a schengeni övezetbe tartozó országokat tüntették fel, Liechtenstein viszont a kevés adat miatt kimaradt.

A felmérés szerint Svájc kínálja a legjobb feltételeket az amerikaiaknak a letelepedéshez, főként az egészségügyi ellátás és a pénzügyi rugalmasság miatt kapta a legjobb értékelést. A második helyen Norvégia végzett kiemelkedő egészségügyi ellátásával és angolnyelv-tudásával. A dobogó legalsó fokát Dánia foglalta el a pénzügyi rugalmasság terén elért második legjobb eredménnyel. Izland (4.) és Hollandia (6.) a legjobb értékelést kapta az angolnyelv-tudásért.

Az angolnyelv-tudás és a stabil egészségügyi rendszer kombinációjának köszönhetően Svédország lett az ötödik. Hollandia és Ausztria után Finnország a nyolcadik lett, főként az amerikaiakkal szembeni barátságosság terén elért jó eredménnyel tűnik ki.

Sokak számára meglepő lehet, hogy Németország csak a 10. helyen végzett. Noha a nyelvtudás és az egészségügy terén jó eredményeket ért el, az amerikaiakkal szembeni barátságért már nem kapott olyan jó értékelést. Hasonló eredményeket ért el Luxemburg, amely a listán nem sokkal előzte meg Németországot.

camera

2

Kiderült, melyik országban a legérdemesebb új életet kezdeni – Szlovákia tök utolsó a listán

Forrás: schengenvisainfo.com 

Szlovákia az utolsó, 28. helyen végzett, tehát a lehető legrosszabb lehetőség vagyunk az amerikaiak számára az ideköltözés szempontjából. Lengyelország a 14. helyet foglalta el, Magyarország a 17-et, Csehország pedig a 23-at.

Szlovákiát legfőképpen az egészségügyi ellátás minősége húzza le – míg Svájc a maximális 100 pontot érte el ezen a téren, Szlovákia mindössze 7 pontot kapott. Ugyancsak kedvezőtlen nálunk a pénzügyi rugalmasság is, a többi országhoz képest az emberek kevesebbet keresnek Szlovákiában. Az átlagbért tekintve csak Bulgáriát, Romániát, Horvátországot és Lettországot tudtuk magunk mögé utasítani.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program