Pellegrini örül, hogy új miniszter folytatja a munkát az egészségügyben

camera

1

Pellegrini örül, hogy új miniszter folytatja a munkát az egészségügyben

Peter Pellegrini (Fotó: TASR) 

Megosztás

Peter Pellegrini köztársasági elnök örül, hogy az egészségügyi tárca új miniszterrel folytathatja a munkát.

Hangsúlyozta, hogy még egy hét sem telt el Zuzana Dolinková (Hlas-SD) korábbi miniszter lemondásának bejelentése óta. Az államfő ezt Kamil Šaško (Hlas-SD) új egészségügyi miniszter kinevezése után jelentette ki.

Az államfő hangsúlyozta, hogy az önálló Szlovákia megalakulása óta épp ebben a funkcióban cserélkezett a legtöbb miniszter. „Ez is azt bizonyítja, hogy egy rendkívül megterhelő tárcáról van szó, ugyanis közvetlenül érinti az egészséget, mint sokak számára a legnagyobb értéket Szlovákiában” – közölte Pellegrini, majd hozzátette, hogy az embereknek az ország minden pontján minőségi és elérhető egészségügyi ellátásban kell részesülniük. Szerinte egy erős államnak tudnia kell gondoskodni az állampolgárairól.

Pellegrini figyelmeztette az új minisztert, hogy ne feledje, küldetésének eredménye a minél több egészséges ember, és, hogy a betegek a lehető legjobb ellátást kapják. Megjegyezte, hogy jelenleg az egészségügyben az alkalmazottak elégedetlensége dominál a konszolidációs intézkedések miatt, és nyomásgyakorló akciókkal fenyegetnek. Az államfő szerint a miniszter kötelessége, hogy megtegyen mindent azért, hogy ne a páciensek igyák meg a nézeteltérések levét.

Az államfő bízik benne, hogy az egészségügyi miniszter a helyzet stabilizálása során élvezni fogja Robert Fico (Smer) kormányfő és Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminiszter támogatását.

„Sok erőt, kitartást, türelmet és elengedhetetlen függetlenséget kívánok önnek a döntések meghozatalában, sikerüljön elérnie minden célját, találja meg a közös hangot az egészségügyi rendszer minden egységével. Kérem, vegye magát körül olyan emberekkel, akik a szakterületükön megbecsült szaktekintélyek, hogy Szlovákiában a modern tudományos ismereteknek megfelelően kezeljék az embereket” – jelentette ki a köztársasági elnök, aki bízik benne, hogy Šaško sikeres lesz a miniszteri posztján.

Pellegrini Zuzana Dolinková egykori egészségügyi miniszternek megköszönte a minisztériumban végzett munkáját. Közölte, hogy a témák, amikkel miniszterként foglalkozott, összetettek voltak. Szerinte a tárca megérezte a Covid-19 világjárvány elhanyagolt kezelését. Nagyra értékelte, hogy Dolinková időt szentelt a fejlesztési projektekre is. „Meggyőződésem, hogy megpróbált megtenni mindent, ami tőle telhető volt” – véli így Pellegrini.

Dolinková múlt héten jelentette be, hogy távozik az egészségügyi miniszteri posztról. Döntését azzal indokolta, hogy az egészségügyi ellátást érintő céljainak teljesítésével kapcsolatban nem érezte a támogatást a kormány részéről. Emellett bírálta a parlament által jóváhagyott konszolidációs csomagot is.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program