Csökken a nyugdíjasok bevétele a konszolidációs csomag hatására

camera

1

Csökken a nyugdíjasok bevétele a konszolidációs csomag hatására

Fotó: TASR 

Megosztás

Bár a nyugdíjakhoz közvetlenül nem nyúlt hozzá a Fico-kormány, a konszolidációs csomag keretében több olyan intézkedést is jóváhagytak, amelyek közvetett módon csökkentik a nyugdíjasok bevételét.

Az egyik legfőbb változás, hogy megszűnik a szülői nyugdíj a jelenlegi formájában, az ugyanis sokba került az államnak. Helyette a gyerekek az adójuk 2-2 százalékát ajánlhatják fel a szüleiknek – 2 százalékot külön az anyának, 2 százalékot pedig az apának. Emellett megmarad a civil szervezetek támogatásának lehetősége is a megszokott 2 százalékkal.

Ez azonban a szülői nyugdíj drasztikus csökkenését eredményezi. Konkrét számokban kifejezve, míg a Szociális Biztosító idén átlagosan 340 eurót fizetett egy nyugdíjasnak, az adó 2 százalékából származó összeg megközelítőleg 300 euróval kisebb lesz. Az új rendszer alapján a szülők legfeljebb 46 eurót kaphatnak minden dolgozó gyermek után.

A folyósítás ráadásul nem történik majd automatikusan, mint a szülői nyugdíj korábbi változatakor, kérelmet kell majd benyújtani, akárcsak amikor civil szervezetnek ajánljuk fel az adónk két százalékát.

A Költségvetési Felelősség Tanács (RRZ) számításai szerint az idősek éves szinten akár 450 eurót is veszíthetnek. A szülői nyugdíj összegének csökkenése mellett ugyanis az áfa (DPH) emelése következtében további száz eurótól eshetnek el.

Ez is érdekelheti:

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program