Putyin vagy Jézus az igazi megváltó? Ezt kéne eldönteni! Vagy ezt hagyjuk a futóbolondokra?

Post Image

Putyin vagy Jézus az igazi megváltó? Ezt kéne eldönteni! Vagy ezt hagyjuk a futóbolondokra?

Headphones icon
09:26
Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Oda jutottunk, hogy lassan nem lesz hírértéke azon futóbolondok és titkos szolgák tevékenységének, akik többek között különféle szektákba szerveződve hirdetik tanaikat, összeesküvés-elméleteiket, általában pénzmosási manőverek közepette. Témaérzékenységük az örök, illetve hosszú élet szavatolásától, a földönkívüliek invázióján és a lapos Föld elméleten át egészen az oroszok cárja uralta világbirodalom feltámasztása iránti vágy prezentálásáig terjed. Amely témák egyébként csak ízelítőnek számítanak, mert vége-hossza nincsen az emberi naivitásból és butaságból táplálkozó hivatalos, illetve illegális tevékenységeknek.

Putyinista pénzmosoda?

Még szerencse, hogy itt-ott lelepleződik ez meg az. Miközben, esetenként akár az állami igazságügyi szervekig is elérnek az efféle gruppok, egyletek, szekták bukásának hullámai. Valószínűleg egy ilyen bukás következményeként kellett lemondania a szervezett bűnözés elleni osztály vezetői posztjáról Lucia Pavlaninová zsolnai kerületi  ügyésznek, aki eljárást indított a cseh Seznam Zprávy nevű portál újságírója, Kristina Ciroková ellen a szektákról szóló riportja miatt. Csakhogy aztán állítólag kiderült, korábban maga ez az ügyészasszony is támogatta az ilyen gyanús szervezetek aktivitását.

Az AllatRa pszeudo-vallási szektaként, vagy okkult, ezoterikus szervezetként működő társulásról van egyébként szó. A két ukrán állampolgár alakította szekta 2010 környékén kezdett tevékenykedni Kijevben. Jól láthatóan nem szenvedett hiányt pénzből, hiszen propagálni tudta könyveit, valamint óriásplakátokat és reklámfelületeket vásárolt különféle platformokon. Hogy honnan érkezett rá pénz, nem tudni, csak esetleg sejteni lehet.

Az ukrán hatóságok csak 2023-ban kezdtek nagyobb figyelmet szentelni az AllatRa-nak, amely a pánszláv kölcsönösség gondolatát terjeszti, miszerint a szláv nemzetek egyetlen cár alatt egyesülnek majd, méghozzá Vlagyimir Putyin vezérletével. Nyilván ezért támogatták az Ukrajna elleni orosz inváziót, valamint az ukrán infrastruktúra elleni támadásokat. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) a szervezet számos központját vizsgálta át, tagjainál pedig propagandaanyagokat, fegyvereket és robbanószereket is találtak. A szekta állítólag az orosz titkosszolgálattal is kapcsolatban áll. Ukrajnában már sikerült semlegesíteni őket, nemzetközi színtéren viszont továbbra is jelen vannak.

Az AllatRa egyebek mellett összeesküvés-elméleteket terjeszt. Például azt, hogy a világ történéseit egy kisebb csoport irányítja. A földönkívüliek létezését is igyekszik bizonygatni, valamint cáfolja a tudományos teóriákat a klímaváltozásról. Emellett annak a bizarr elméletnek a rabjai, miszerint elérkezik majd, ne tudd honnan valaki (megváltó?), aki egyesíti a világot. A szekta ezt a „mindenhatót“ csak „Nomo”-ként említi, miközben egy meglehetősen átlátszó személyleírás szerint Putyint idézi. Minő véletlen! Vagy mégsem?

Az ördög, vagyis a titkosszolgálatok meg a bűnözők nem alszanak, közben meg kevés a rendőr

Lám, az ördög, vagyis a titkosszolgálatok meg a bűnözők nem alszanak, mint általában. Tulajdonképpen ezért tartjuk mi adófizetők az igazságszoilgáltatás szerveit meg az állami erőszakszervezeteket, a hadsereget meg a rendőrséget. Amint a mellékelt ábra mutatja, lenne dolguk bőven. Persze nem úgy, hogy még az ügyészek is összeszűrhetik a levet az ördöggel. Még szerencse, hogy a némely politikusok által éjjel-nappal agyongyalázott média itt-ott megérzi a kolbászbűzt. Hogy aztán akár rendőségi szakaszig jussanak a hírei. Ehhez azonban elengedetetlen, hogy kellő számban szolgálhassanak a hivatásuk magaslatán álló rendőrök.

Sajnos ez nem így van. A belügy a napokban számszerűsítette, milyen mértékű a rendőrhiány az országban. Kiderült, hogy országos viszonylatban 2024 elejétől szeptember utolsó napjáig 1165 rendőr távozott a testülettől, és mindössze 599 új rendőr állt szolgálatba.

Ami az egyes régiókat illeti, Nyugat-Szlovákiában a legjelentősebb a rendőrhiány. Konrkétan a Nagyszombat megyei igazgatóságon, ahol 19,48 százalékos a betöltetlen pozíciók aránya. Hasonló helyzetben van a Trencsén megyei és a pozsonyi rendőrség is, előbbinél 17,97 százalékos, utóbbinál 17,95 százalék körüli a rendőrhiány a belügy az adatai szerint.

Az is kiderült, hogy október elején az összes 22 601 rendőri pozícióból 3532 volt betöltetlen, év eleje óta pedig ez a szám 575-tel nőtt.

A helyzet stabilizálása érdekében a belügyminisztérium többféle támogatási formát vezetett be. Az új rendőrök 5 ezer eurós felvételi bónuszt kapnak. A legalább 20 éve szolgálatot teljesítőknek ugyanennyi járna, ám csak ha további három évig szolgálatban maradnak. A tárca a lakhatási támogatás mértékét is módosította. Hát így. Meglátjuk mire mennek mindezzel.

Szlovákia az utolsó

Az is kiderült, melyik országban a legérdemesebb új életet kezdeni. Ugye egyáltalán nem vaskos meglepetés, hogy Szlovákia tök utolsó a listán. A vonatkozó felmérést a SchengenVisaInfor készítette az amerikaiak számára, akik Európában keresnének új otthont. A felmérésben több tényezőre is fókuszáltak, amelyek meghatározzák, hogy az egyes országok mennyire vonzóak és alkalmasak arra, hogy letelepedjenek.

Figyelembe vették az angolnyelv-tudás szintjét, a helyi lakosság amerikaiakkal szembeni viszonyulását, az egészségügyi ellátás minőségét, a bruttó havi jövedelmet, az adókat, a megélhetési költségeket, valamint a bérleti díjakat. A kutatásban csak a schengeni övezetbe tartozó országokat tüntették fel. A felmérés szerint Svájc kínálja a legjobb feltételeket az amerikaiaknak a letelepedéshez, főként az egészségügyi ellátás és a pénzügyi rugalmasság miatt kapta a legjobb értékelést. 

Szlovákia az utolsó, 28. helyen végzett, tehát a lehető legrosszabb lehetőségnek számít az amerikaiaknak a letelepedés szempontjából. Lengyelország a 14. helyet foglalta el, Magyarország a 17-et, Csehország pedig a 23-at.

Szlovákiát legfőképpen az egészségügyi ellátás színvonala húzza le. Ugyancsak kedvezőtlen itt a pénzügyi rugalmasság, a többi országhoz képest az emberek kevesebbet keresnek. Az átlagbért tekintve csak Bulgáriát, Romániát, Horvátországot és Lettországot tudtuk magunk mögé utasítani.

Mi lesz veled nyugdíjas?

Hogy nem valami rosszindulatú propaganda Szlovákia állapota, azt nyilván a nyugdíjasok is megerősíthetik. Bár a nyugdíjakhoz közvetlenül nem nyúlt hozzá a Fico-kormány, a hírhedt konszolidációs csomag részeként több olyan intézkedést is jóváhagytak, amelyek közvetett módon csökkentik a nyugdíjasok bevételét.

Az egyik legfőbb változás, hogy megszűnik a szülői nyugdíj a jelenlegi formájában, az ugyanis úgymond sokba került az államnak. Helyette a gyerekek az adójuk 2-2 százalékát ajánlhatják fel a szüleiknek – 2 százalékot külön az anyának, 2 százalékot pedig az apának. Emellett viszont megmarad a civil szervezetek támogatásának lehetősége is a megszokott 2 százalékkal. Így a Költségvetési Felelősség Tanács (RRZ) számításai szerint az idősek éves szinten akár 450 eurót is veszíthetnek. A szülői nyugdíj összegének csökkenése mellett ugyanis az áfa (DPH) emelése következtében további száz eurótól eshetnek el.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program