Šimkovičová szigorítaná az államnyelvhasználat ellenőrzését

camera

1

Šimkovičová szigorítaná az államnyelvhasználat ellenőrzését

Martina Šimkovičová (Fotó: TASR - Jaroslav Novák) 

Megosztás

Martina Šimkovičová kulturális miniszter (SNS) új ötlete a Vladimír Mečiar (HZDS) és Ján Slota (SNS) harmadik kormányához való visszatérésre emlékeztet.

A Denník N információi alapján, a kulturális minisztérium megkezdi az államnyelvről szóló törvény módosítását, ezt követően szigorítanák a nyelvhasználat felügyeletét, és emelnék a megszegéséért kiszabható bírságok összegét. A minisztérium megerősítette az értesülést.

A bírságokat és a „nyelvfelügyelőket” először 1995-ben vezette be a Mečiar-kormány Ivan Hudec miniszter idején. Ez erősen negatív reakciókat váltott ki az akkori ellenzék, a nemzetközi szervezetek, a magyar kormány és a nemzeti kisebbségek részéről. A törvényt azóta többször enyhítették.

Jelenleg a kulturális minisztérium a nyelvtörvény megsértéséért csak akkor szabhat ki büntetést, ha a nyilvánosságnak szánt, vagy az állampolgárok életét, egészségét, biztonságát vagy tulajdonát fenyegető információról van szó, és ha az írásbeli figyelmeztetés után sem orvosolják a hibát. A kiszabható bírság 50 eurótól 2500 euróig terjed.

Fiala-Butora János jogász, emberi és kisebbségi jogi szakértő szerint a nyelvtörvény szigorítása és a bírságolási nyomás nemzetközi problémákat okzna Szlovákiában.

Marek Maďarič és Silvia Hroncová volt miniszterek szerint a gyakorlatban a minisztérium közvetlenül nem szab ki bírságokat. Maďarič több mint tíz éves minisztersége alatt, 2009-ben újra törvénybe iktatták a bírságokat. Maďarič szerint az ő minisztériuma nem szabott ki bírságokat, a törvénysértésekkel pedig korábban közigazgatási eljárás keretében foglalkoztak, így azok egy figyelmeztetés után megszűntek, így nem kellett alkalmazni.

A jelenlegi enyhe szabályozást Iveta Radičová (2010–2012) kormánya alatt alkották meg, de bírságokat végül nem szabtak ki a „nyelvfelügyelők”. A nyelvfelügyelőséget Mečiar harmadik kormánya (1998) után szüntették meg.

Az előzetes tájékoztatásban az áll, hogy a törvénytervezet célja, az állami nyelvtörvény rendelkezéseinek végrehajthatóvá tétele a törvény szövegében található, az alkalmazási gyakorlatban kétértelműséget okozó megfogalmazások módosításával, valamint a hatékony állami felügyeletet biztosító jogszabályi feltételek megteremtése.

A kulturális minisztérium szerint ugyanazok a személyek ismételten megsértik ugyanazokat a törvényeket, amit szerintük a felügyeleti hatóság korlátozott hatásköre és a kiszabható bírságok alacsony mértéke okoz.

A Denník N kérdésére, hogy tervezik-e a bírságok növelését és az államnyelv helyes használatának szigorúbb felügyeletét, a minisztérium azt válaszolta, „a módosító javaslat tervezete pontosabban meghatározza az államnyelvtörvény betartásának felügyeletére vonatkozó szabályokat, és megerősíti a felügyeleti hatóság hatáskörét, egyebek mellett a szankciók kiszabása terén”.

A bírságok eddig csak a közigazgatási szervekre vonatkoztak, ezután viszont a hétköznapi emberekre is kiszabható lenne a bírság. A tárca azt írja, e változás célja, hogy mind a természetes, mind a jogi személyek betartsák az államnyelvtörvényt.

A minisztérium szerint az államnyelvtörvényt jelenleg több területen megsértik. „Különösen sérülnek a nyilvánosságnak szánt tájékoztatással kapcsolatos rendelkezések, ahol nem tartják be az államnyelvű szöveg betűméretét és tartalmi azonosságát a más nyelvű szöveggel. A más nyelvű szöveg gyakran jobban látható, mint az államnyelvű szöveg. Egyes földrajzi nevek jelölése is sérül“ – állítják.

Ódor Lajos ügyvivő kormányának kulturális minisztere, Silvia Hroncová azt feltételezi, hogy Šimkovičovának jelenleg csak egy ideológiai vázlata van, és csak a parlamenti vita során derül majd ki, hogy a törvény módosítását illetően meddig is akarnak elmenni.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program