Hoppá! Azt akarja az ügyész, hogy menjen börtönbe a Szlovák Nemzeti Bank elnöke

camera

1

Hoppá! Azt akarja az ügyész, hogy menjen börtönbe a Szlovák Nemzeti Bank elnöke

Fotó: TASR 

Megosztás

Feltétel nélküli fogházbüntetés kiszabását javasolta az ügyész a Szlovák Nemzeti Bank elnökének vesztegetési ügyében.

Pénteken folytatódott a bazini Speciális Büntetőbíróságon Peter Kažimír jegybankelnök, smeres expénzügyminiszter vesztegetési ügyben zajló tárgyalása. Ügyvédje, Ondrej Mularčík az eljárás megszüntetését javasolta az ügy elévülése miatt, ám ezt a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) bírája ezt az érvelést elutasította, írja a TASR.

Kažimírt azzal vádolják, hogy pénzügyminiszterként többször azt kérte František Imreczétől, a Pénzügyi Hatóság volt vezetőjétől, hogy egyes cégek soron kívül kapják meg az adó-visszatérítést, összességében több mint 3 millió eurót. Ennek fejében 48 000 euró kenőpénzt adott át Imreczének.

Kažimír a tárgyalás elején visszautasította az ellene felhozott vádakat, ártatlannak vallotta magát, az eljárást törvénytelennek nevezte. Kijelentette, hogy soha semmilyen adózási ügyet nem befolyásolt, és nem adott át pénzt Imreczének.

A Szlovák Nemzeti Bank elnöke ellen 2022 őszén indítottak ismételten bűnvádi eljárást, miután az előzőt megszüntette a Legfőbb Ügyészség. Az ŠTS bírója tavaly áprilisban büntetőrendeletet adott ki, amely nem jogerősen bűnösnek mondta ki Kažimírt vesztegetés elkövetésében, és 100 ezer eurós pénzbüntetést szabott ki. Mivel az ügyészség és Kažimír is fellebbezett, újabb főtárgyalás kezdődött.  

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program