Ízlések és pofonok, avagy megint nyelvcsőszöket szabadíthatnak Ficóék az elkanászkodó magyarokra

Post Image

Ízlések és pofonok, avagy megint nyelvcsőszöket szabadíthatnak Ficóék az elkanászkodó magyarokra

Headphones icon
07:35
Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Ha nem lövöldözött volna Robert Ficóba egy félnótás, kijelenthetnénk, hogy Szlovákiában is fokozódik a helyzet. Így azonban aligha fokozódás, ha szájon vágnak egy kormánybiztost. Főként, ha a szenvedő alany nem is hajlandó elárulni, miért csattant el a pofon. Bár egyáltalán nem biztos, hogy politikai indíttatása volt. Lehetett puszta virtus meg akár szerelemféltés is a maflás oka. Ahogy az is benne van a pofonládában, hogy a sértett esetleg az általa prezentált ostobaságok miatt kap a pofájára. Viszont, ha már a helyzet fokozódásához értünk, nem igazán kell erőlködni, hogy a kulturális minisztérium élén kotló Martina Šimkovičovát vegyük elő.

„Pofán vágtak, nem akarok erről beszélni”

De előbb tárgyaljuk ki röviden Peter Kotlárt. Aki csak annyiban különbözik Šimkovičovától, hogy vele ellentétben nem szoknyát hord, vagyis hímnemű személy ő. Szellemi képességeit tekintve viszont aligha lehet komoly különbség köztük. Legfeljebb annyi, hogy Kotlár nem a kulturális élet csótánya, hanem az egészségügyé.

Ha valaki nem tudná, Kotlár kormánybiztosként a legbutább összeesküvés-elméletek labirintusában tévelygő páciensek a szószólója. Akik szerint a tuggyukkik találták ki a Covidot. Akárcsak az ellenszérumot. Csak azért, hogy rátámadjanak a mit sem sejtő józan szlovák nemzetre. Nos, kétségtelen, hogy banánköztársaságokban ezért is kijárhat egy-egy nyíltszíni parasztlengő. Mondjuk néhány sarokba szorított tudós részéről. Csakhogy Szlovákia nem banánköztársaság. Egyelőre! Így hát maradjunk annyiban, hogy Kotlár rossz időpontban tartózkodott rossz helyen. Tartsuk tiszteletben magát az SNS-es politikus Kotlárt, aki mindössze annyit volt hajlandó megosztani a plebsszel egy közösségi műsorban, hogy “pofán vágtak, nem akarok erről beszélni, ma egy kellemetlen napom volt. Valószínűleg hozzá kellene szoknom”.  Mit lehet ehhez hozzátenni? Hajrá!

Nyelvcsőszveszély!

Ki tudja, hozzá lehet-e szokni ahhoz a Martina Šimkovičovához, aki a kulturális minisztérium élén fejti ki áldatlan tevékenységét. Az elvadult káderpolitizálás és a kultúra fogalmának bravúros kificamításai után, most a hírhedt Vladimír Mečíar és Ján Slota fémjelezte államnyelvtörvény meg a nyelvrendőrség gumicsontját fedezte fel minisztériuma dohos kelléktárában. Konkrétan arról van szó, hogy kulturális minisztériumban nekiálltak az államnyelvről szóló törvény módosításának. Hogy aztán annak rendje-módja szerint szigoríthassák a nyelvhasználat felügyeletét, és megemeljék a törvényszegésekért kiszabható bírságok összegét. A bírságokat és a „nyelvfelügyelőket” egyébként először 1995-ben vezette be a Mečiar-kormány. Ami rendkívül komoly negatív reakciókat váltott ki az akkori ellenzék, a nemzetközi szervezetek, a magyar kormány és a nemzeti kisebbségek részéről. A törvényt azóta többször enyhítették.

Nem tudni egyelőre, Šimkovičová ötlete Ficoék kormányzás ürügyén elkövetett bosszúhadjáratáról terelné-e el a figyelmet, avagy épp a kormányfő orra alá akar vele borsot törni az SNS. Például úgy, hogy a mostanában tökéletesen egy húron pendülő Fico-Orbán patrióta tandemnek tenne keresztbe. Az ugyanis borítékolhatónak tűnik, hogy a jelenleg rügyező szlovák-magyar barátságnak aligha tehet jót, ha a nyelvileg is elkanászkodásra hajlamos szlovákai magyarokra nyelvcsőszöket szabadít a Fico-kormány. Bár, ha jobban belegondol az ember, a féktelenül zakatoló magyar állami propaganda, meg a Ficóéknak teljesen átlátszóan udvarló Magyar Szövetség politikusai valamiféle nagystratégiai kamu érdekében azt is képesek lesznek lenyomni naivabb szlovákiai magyar híveik torkán, hogy az államnyelvtörvény a feltétlen nemzeti szeretet meg a szlovák-magyar patrióta testvériség masinája. Az effajta gyanú egyébként azért nem olyan ordas összesküvés-elmélet, amilyennek látszik, mert a vak is látja, milyen gusztustalanul nyáladzó Fico-párti törleszkedéssel él a közösségi hálón naponta a „Felvidék“ hasznos idiótája… De türelem, előbb-utóbb úgyis minden kiderül!

Térdre mind!

Hogy Szlovákiában bármi megtörténhet, azt naponta lejátsszák a köznépnek a hatalomgyakorlók. Többnyire persze csakis propagandacélból. Egyik friss mutatványuk, hogy az igazságügyi minisztérium épületében kápolnát alakítottak ki. Ahol rendszeres misék is lesznek. Az ünnepélyes megnyitóra és a kápolna megáldására állítólag hétfőn került sor. A szentmisét Peter Nižník püspöki helynök tartotta meg.

El kell ismerni, nem rossz ötlet ez a kápolnaügy. Kiváltképpen nem az, ha az igazságügyi minisztériumban támad kedve valakiknek misére járni, imádkozni. Remélhetőleg gyónni is, méghozzá nagyüzemben. Tessék elképzelni, hogy legalább a mindenható istennek elárulják ott az igazságügyi minisztériumban, hogy mi volt igazándiból az elkövetők célja – hívők vagy ateisták, esetleg csak képmutatók, egyre megy – a Büntetőtörvénykönyv szétbarmolásával…

Kutyaszorítóban

Arról nem tudunk, vajon van-e, s ha nincsen, terveznek-e kápolnát a Szlovák Nemzeti Bankban. Gyónni viszont nyilván ott is lenne, mit. Főként miután feltétel nélküli fogházbüntetés kiszabását javasolta az ügyész a Szlovák Nemzeti Bank elnökének vesztegetési ügyében.

Pénteken folytatódott a bazini Speciális Büntetőbíróságon Peter Kažimír jegybankelnök, smeres expénzügyminiszter vesztegetési ügyében zajló tárgyalás. Ügyvédje, Ondrej Mularčík az eljárás megszüntetését javasolta az ügy elévülése miatt, ám a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) bírája ezt az érvelést elutasította. Kažimírt azzal vádolják, hogy pénzügyminiszterként többször azt kérte František Imreczétől, a Pénzügyi Hatóság volt vezetőjétől, hogy egyes cégek soron kívül kapják meg az adó-visszatérítést, összességében több mint 3 millió eurót. Ennek fejében 48 000 euró kenőpénzt adott át Imreczének.

A Szlovák Nemzeti Bank elnöke ellen 2022 őszén indítottak ismételten bűnvádi eljárást, miután az előzőt megszüntette a Legfőbb Ügyészség. Az illetékes bíró tavaly áprilisban büntetőrendeletet adott ki, amely nem jogerősen bűnösnek mondta ki Kažimírt vesztegetés elkövetésében, és 100 ezer eurós pénzbüntetést szabott ki. Mivel az ügyészség és Kažimír is fellebbezett, újabb főtárgyalás kezdődött.  

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program