Az emberek háborognak a földművelésügyi miniszter kijelentésein, aki szerint simán lehet 2 euróért vajat kapni az üzletekben

camera

1

Az emberek háborognak a földművelésügyi miniszter kijelentésein, aki szerint simán lehet 2 euróért vajat kapni az üzletekben

Illusztráció (Fotó: TASR) 

Megosztás

Nagy felháborodást váltottak ki Richard Takáč földművelésügyi miniszter szavai, ugyanis állítása szerint a tárca elvégzett egy felmérést, ami azt az eredményt mutatja, hogy a szlovákiai üzletekben 2-2,50 euró között mozog a 250 grammos vaj ára. Az emberek azt üzenik neki: mutassa meg, hol lehet ennyiért vajat venni.

Szlovákiában egyre gyakoribb téma a vaj ára, amely először az inflációs válság ideje alatt emelkedett példátlan magasságokba. Akkor átlagban 3,50 euróba került egy 250 grammos vaj, és most sem vagyunk messze ettől az összegtől.

Augusztus végén történelmi magasságokat súrolt a vaj ára a tőzsdén, akkor az üzletekben átlagban 2,50 euróért volt kapható a 250 grammos vaj. Azóta a helyzet tovább romlott, a legalacsonyabb ár 3 euró körül mozog, és akkor még a Statisztikai Hivatal nem hozta nyilvánosságra a szeptemberi átlagárakat.

Ezért is megdöbbentők Richard Takáč földművelésügyi miniszter szavai, aki a múlt heti sajtótájékoztatóján azt mondta, egy 250 grammos vaj ára 1,99-2,49 euró között mozog, miközben csupán egy áruházban haladta meg a 4 eurót. Szerinte tehát az emberek gond nélkül vásárolhatnak akár 2,30 euróért is. Ezt a tárca által elvégzett felmérés eredménye alapján közölte, amit az egyes szlovákiai üzletekben végeztek el.

A TV Noviny szerint az emberek a közösségi hálón felháborítónak tartják Takáč szavait, és felszólították, mutassa meg, hol lehet 1,99 euróért vajat kapni. A portál pénteken ellátogatott az ország legnagyobb üzletláncainak (Billa, Tesco, Kaufland, Lidl, COOP Jednota) boltjaiba, és ugyancsak nem talált ilyen áron vajat, de még 2,30 euróért sem. A legolcsóbb vajat a Billában találták, 2,39 euróért, de az is csak a heti 40 százalékos akciónak köszönhetően volt ennyiért kapható, az eredeti ára 4 euró. A Kauflandban is hasonló akciónak köszönhetően találtak 2,49 euróért vajat, aminek az eredeti ára 4,19 euró.

Az akciókat nem számítva a Lidlben (2,89 euró) és a COOP Jednotában (2,99 euró) volt a legolcsóbb a vaj. Máshol már a 3 eurós határt is meghaladja, míg az ismertebb üzletláncokban a 4 eurót is.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program