Már csak a politikusoknak van vaj a fején, másnak nem telik rá

Post Image

Már csak a politikusoknak van vaj a fején, másnak nem telik rá

Headphones icon
05:00
camera

2

Már csak a politikusoknak van vaj a fején, másnak nem telik rá

A vaj ára az egekben.  

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Blaha, a vörös bohóc

Nincs könnyű dolga a kormánynak, amikor el akarja terelni a közvélemény figyelmét a Smer-Hlas-SNS hármasfogat kudarcairól. Ľuboš Blaha, a Smer európai parlamenti képviselője, aki szerencsére már nem Szlovákiában rontja a levegőt, hanem Brüsszelben bohóckodik, szóval ez a Blaha úgy próbálta felhívni magára a figyelmet, hogy kiruccant a számára baráti Oroszországba, ahol a moszkvai Vörös téren pózolt, és a közösségi oldalán arról áradozott, mennyire bölcs és fejlett Oroszország. Blaha elmondta, azért utazott Moszkvába, hogy bocsánatot kérjen minden olyan háborús határozatért, amit az Európai Parlament elfogadott, és hogy elnézést kérjen a Nyugat oroszfóbiájáért. 

Aki hirtelen nem tudná beazonosítani Blahát, nos, a szerencsétlen ukránokat – és kárpátaljai magyarokat – halomra gyilkolászó, putyini rezsim szerelmese az a volt parlamenti alelnök, aki tavaly Zuzana Čaputová portréját parlamenti irodájában Che Guevara képére cserélte, hogy adózzon a forradalmár és gerillavezér emlékének. Előtte pedig Robert Ficóval együtt kommunista jelképekkel pózolt egy fotón. A feltűnési viszketegségben szenvedő politikus mindenesetre elérte, hogy másról is szóljanak a hírek, mint Ficóék belpolitikai ámokfutásáról, és lám, még a Lényegbe is bekerült ez a pojáca.

A Progresszív Szlovákia is így gondolja, szerintük Ľuboš Blaha moszkvai utazása nem más, mint egy cinikus színjáték, amivel feltűnést akar kelteni és el akarja terelni a figyelmet a Smer kormányának kudarcairól, a nemzetközi szégyenről és a Fico által okozott drágulásról.

Vaj, drágaságom!

És ha már itt tartunk, a választások előtt beígért olcsó élelmiszerek közül most éppen a vaj kerül kétszer annyiba, mint néhány hónapja. Bár a boltok igyekeznek trükközni, és néhol alcsonyabb zsírtartalmú kennivalót, vagyis vajnak látszó tárgyat kínálnak olcsóbban, a valódi, legalább 82 százalékos zsírtartalmú vaj ára az egekbe szökött: a negyedkilós, márkásabb vaj ára már 4 euró körül van

Persze nem állítjuk, hogy erről a kellemetlen jelenségről csak a Fico-kormány tehet, hiszen a tej európai piaci ára is emelkedő tendenciát mutat, az azonban eléggé felháborító, amikor Richard Takáč földművelésügyi miniszter azt állítja, mindenki téved, mert – kapaszkodjanak meg – a vaj nem is drágult. Vagyis lehazudja a csillagot az égről, ugyanis állítása szerint a minisztériuma elvégzett egy felmérést, ami azt az eredményt mutatja, hogy a szlovákiai üzletekben 2 euró és 2,50 euró között mozog a 250 grammos vaj ára. Az embereket azonban nehéz meggyőzni arról, hogy ők a hülyék, és nem a miniszter, hiszen elég bemenni bármelyik hazai élelmiszerboltba, és ennyiért garantáltan sehol sem találnak negyedkilós vajat. A szemérmetlen hazugságon kapott miniszternek az emberek elkezdtek üzengetni a közösségi hálón, mondván, most már mutassa meg Takáč miniszter úr, hol is lehet 2 euróért nagy vajat kapni. 

Kezd seperni az új seprő

De a drága vajnál hamarosan nagyobb baj is várhat ránk, ha nem szedi ráncba az ország egészségügyét valaki. Például az újonnan kinevezett szakminiszter. Kamil Šaško hétfőn neki is durálta magát, és találkozott Ladislav Kamenický pénzügyminiszterrel a háromoldalú érdekegyeztető tanács ülésén, és tárgyalt az orvosok és egészségügyi dolgozók képviselőivel is.

A pénzügyminiszter meglehetősen derűlátó, hiszen azt mondta: a hét végéig létrejöhet a megállapodás az egészségügyi dolgozók béréről. Bár az egészségügy számtalan sebből vérzik, ezek egyike csupán az orvosok és nővérek fizetése. Az ágazatban rendszerszintű reformokra lenne szükség, mert hamarosan késő lehet.

Az egészségügyi ágazatban dolgozók egyébként visszautasítják a kormány ágazatot érintő konszolidációs intézkedéseit és felszólították Peter Pellegrini államfőt, hogy ne írja alá a törvénycsomagot. Pellegrinitől azonban aligha várhatja el bárki is, hogy egy „ejnye, nono, dádá” megjegyzésen túl komolyabban bírálná Ficóékat, így várhatóan a konszolidációs csomagot is törvényerőre emeli aláírásával.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program