Védelem az extrém hideg és a magas hő ellen

camera

1

Védelem az extrém hideg és a magas hő ellen

Kép: revoo.eu  

Megosztás

A kéz sérülései máig a leggyakoribb munkahelyi balesetek: szúrások, vágások, kémiai anyagokkal való nem kívánt érintkezés vagy épp a magas vagy alacsony hőmérséklet: a kezünk védelme minden munkakörben nagyon fontos.

A munkavállaló és a munkaadó számára is anyagi veszteséget jelent egy sérülés, valamint az abból való lábadozás. Márpedig a híroldalak tanúsága szerint jelenleg nem ildomos hátrányt gyűjten se az egyik, se a másik oldal számára.

A hő elleni védelem eszközei

A Revoo minőségi munkaruhagyártó és forgalmazó a kéz védelméhez kapcsolódóan többféle termékkategóriában is széles választékot nyújt. A hő elleni védelem kesztyűi a nagy hideg vagy a nagy meleg ellensúlyozására hivatottak, és a hegesztés során keletkező kockázatokat is kivédik, típusuktól függően.

Az egyéni védőeszközök a védelem utolsó eszközei, és mindig el kell kerülni a kísértést, hogy levegyük őket, és úgy folytassuk a munkát. Különösen igaz ez a nagy melegben, amikor a túlmelegedés kockázata is fennáll, a dolgozók keze izzadhat, és a kesztyű belülről fokozatosan ki is dörzsölheti a bőrt. 

A hőérzet enyhítése

Az izzadás fontos testünk hőérzetének szabályozása szempontjából, de nem akkor, ha az izzadság a kesztyű belsejében reked. A légáteresztő, varrásmentes, antibakteriális kesztyűk viselése segít felgyorsítani az izzadság elpárolgását, így a kezek és karok szárazak maradnak, nő a munkavállalók komfortérzete is. 

Különösen nagy hasznát vehetjük a nedvességelvezető béléseknek, és így csökken a bőrbetegségek kialakulásának kockázata is. Legyen szó akár a hideg, akár a meleg elleni védekezésről, a védőeszköz viselése kiemelkedő jelentőségű. 

Kezeink védelme

Az ujjak és kezek védelme fontos a munka és az életminőség szempontjából, az ujjak és kezek idegeinek sérülése, egy ujj elvesztése, a bőrégés vagy fagyás vagy valamilyen allergiás reakció mind negatívan befolyásolja a munka minőségét, a termelékenységet, de akár véget is vethet a karriernek, és súlyosan ronthatja az életminőséget. 

A munkahelyi balesetek megelőzésének leghatékonyabb és legmegbízhatóbb módja a veszélyes anyagokkal való érintkezés elkerülését célzó folyamatok kialakítása, és működtetése, valamint védekezés az egyéb, nem ideális körülmények ellen, ilyen a túl magas vagy épp a túl alacsony hőmérséklet. 

Szélsőséges hőmérsékletek 

A hőégést forró felületekkel, forró folyadékokkal, gőzökkel, gázokkal vagy fűtési rendszerekkel való munka okozhatja. Mind a szélsőségesen magas hőmérsékletnek, mind a nagy hidegnek való kitettség égési sérüléseket okozhat a kezeken és a karokon. 

Amikor erre erre keresünk védőfelszerelést, mindig nézzük meg, hogy mi ellen is véd az adott kesztyű. Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha megnézzük az érvényes szabványt, az EN 388 jelölés például a mechanikai védelmet jelenti, míg az EN 407 a hő és láng elleni védelmet. 

Vannak olyan helyzetek, amikor a kockázatokat nem tudjuk teljesen kiiktatni, ilyen esetekben értékelődik fel a védőfelszerelések jelentősége, ilyen például az, amikor extrém hidegben kell dolgozni, vagy forró anyaggal érintkezhetünk.

(PR-cikk)

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program