Megbüntették a kastélyt, ahol Fico lazulgatott a barátnőjével – továbbra sem tudni, hogy ki a cég tulajdonosa

camera

1

Megbüntették a kastélyt, ahol Fico lazulgatott a barátnőjével – továbbra sem tudni, hogy ki a cég tulajdonosa

Fotó: Plus 7 dní 

Megosztás

Megbüntették a vállalatot, amelynek tulajdonában áll az a kastély, ahová Robert Fico is előszeretettel ellátogatott partnerével.

Olvassa el továbbá

Robert Fico miniszterelnök 2020-ban előszeretettel látogatott el partnerével, Katarína Szalayovával a Vinosadyban (Bazini járás) lévő kastélyba, amely a Kulturális és Történelmi Emlékek Helyreállítása (Obnova kultúrnych a historických pamiatok) nevű céghez tartozik. A múltban Jozef Brhel is invesztált a kastélyba, de Miroslav Výboh is közel állt hozzá – írja az Aktuality.

A nyilvánosság viszont sosem tudta meg a kastély tulajdonosának a nevét, ugyanis a vállalat a cégjegyzékben nem adta meg az előnyök végső felhasználóját. A Pozsony III Városi Bíróság most ennek a kötelességnek az elmulasztásáért bírságot szabott ki. A pontos összeg nem ismert, ugyanis a bírósági határozatban ezt anonimizálták, a törvény szerint viszont a bíróság ilyen mulasztásért 3310 euróig terjedő bírságot szabhat ki.

2019 óta a cégeknek az ügyvezetők és a partnerek mellett az úgynevezett előnyök végső felhasználóját, tehát a tulajdonost is fel kell tüntetniük a cégjegyzékben. Egyes vállalatok viszont ezt a kötelezettségüket évek óta nem teljesítik, mint például az említett Kulturális és Történelmi Emlékek Helyreállítása nevű cég. Az Aktuality szerint egy tehetős társaságról van szó, ugyanis a vagyona (a kastély formájában) a könyvelési adatok szerint 8,7 millió eurót tesz ki. A Vinosadyban lévő kastély 2006 óta áll a vállalat tulajdonában.

A bíróság még idén márciusban indított eljárást a vállalat ellen az említett kihágás miatt, májusban pedig meg is bírságolta. Mindezek ellenére a vállalat továbbra sem tüntette fel a tulajdonos nevét a cégjegyzékben.

Robert Fico miniszterelnök kastélyban tett látogatásaival a parlament funkcióval való összeférhetetlenséget vizsgáló bizottsága foglalkozott. Az eljárás 2020-ban indult a Zastavme korupciu alapítvány indítványára, amely azt akarta megtudni, hogy nem jogosulatlan adományról van-e szó. A nyilvánosságot ugyanis nem tájékoztatták Fico látogatásainak okáról, hogy fizetett-e a szállásért vagy sem. A bizottság aztán tíz hónap után bírság kiszabása nélkül leállította az eljárást.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program