A legtöbb élelmiszer drágult szeptemberben, a hús ára viszont meglepően alakult

camera

1

A legtöbb élelmiszer drágult szeptemberben, a hús ára viszont meglepően alakult

Fotó: TASR - illusztráció 

Megosztás

Szeptemberben 2,6 százalékkal fizettek többet az emberek a termékekért és a szolgáltatásokért, mint egy évvel ezelőtt, az infláció a júliusi szintre lassult Szlovákiában.

Szeptemberben a termékek és szolgáltatások fogyasztói árai átlagosan 0,1 százalékkal emelkedett havi összevetésben, ami az előző két hónaphoz képest alacsonyabb – tájékoztatott kedden a Statisztikai Hivatal.

Összességében 2024 első kilenc hónapjában 2,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves összevetésben. Az összesített havi áremelkedést alapvetően az oktatási és vendéglátói szektorban tapasztalt drágulás befolyásolta.

A dráguláshoz hozzájárult a lakás- és energiaárak 0,3 százalékos emelkedése is. Augusztushoz képest többet fizettünk a lakbérért (2,6 százalék), illetve a lakhatással kapcsolatos egyéb költségek is magasabbak voltak. Egyedül a szilárd tüzelőanyagok ára csökkent az előző hónaphoz képest.

Az infláció szeptemberi alakulására a legjelentősebb hatással az oktatás területén bekövetkezett drágulás volt, de jelentős mértékű volt az áremelkedés az élelmiszereket és az alkoholmentes italokat illetően is, egészen pontosan 3,1 százalékos.

Az élelmiszerek közül kilenc termékcsoportból nyolcban tapasztalható magasabb ár, mint tavaly. Az összeredményt elsősorban az olajok és zsírok befolyásolták, amelyek 25 százalékkal drágultak az egy évvel korábbihoz képest, valamint a zöldségfélék, a kenyér és a gabonafélék, illetve a tej, a sajt és a tojás, amelyek ára ugyancsak emelkedett, legfeljebb 6 százalékkal. A tavalyinál olcsóbban (0,9 százalékkal) csak húst vásárolhattunk szeptemberben, amelynek átlagárai idén másodszor csökkentek.

Szlovákiában egyébként a hús ára alacsonyabb a környező országokhoz képest, A sertés, csirke és marha karaj a pénzügyminisztérium elemzése szerint Szlovákiában 20%-kal olcsóbb, mint Lengyelországban.

Az inflációra jelentősen pozitív hatást gyakoroltak a szállítási szektorra jellemző árak, különösen az üzemanyagárak csökkenése – az előző év azonos időszakához képest szeptemberben 13,5 százalékkal voltak alacsonyabbak.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program