Elérte a dráguláshullám a szlovákiai üzleteket – extrém mértékben emelkedhet a csokoládé ára

camera

1

Elérte a dráguláshullám a szlovákiai üzleteket – extrém mértékben emelkedhet a csokoládé ára

Illusztráció (Fotó: TASR) 

Megosztás

Az elmúlt év végén és az idei esztendő elején példátlan magasságokba emelkedett a kakaó ára, ami a csokoládé drágulását vetítette előre. A Statisztikai Hivatal adatai szerint a dráguláshullám most érte el a szlovákiai üzleteket.

A kedvezőtlen terméshozam miatt a kakaó ára tavaly év végén és idén év elején hónapokon keresztül emelkedett a tőzsdén, az elemzők pedig már akkor figyelmeztettek, hogy láncreakcióként ez a csokoládé drágulásához vezethet. A hullám most érte el a szlovákiai üzleteket, ugyanis míg januárban egy 100 grammos tejcsokoládé átlagban 1,10 euróba került, augusztusban már közel 1,50-et kellett érte fizetni.

Vélhetően sem a szeptemberi, sem az októberi átlagárak nem kecsegtetnek túl sok jóval. A TV Noviny ellátogatott több hazai üzletlánc boltjába, ezekben pedig a 90-100 grammos csokoládék ára néhány kivételtől eltekintve 1,80 és 3 euró között mozgott. A nagyobb, 270 grammos csokoládék ára 5,50 és 6 euró közötti összegre tehető.

A kakaó tőzsdei ára továbbra is magas szinten mozog, de már lényegesen távol van a történelmi maximumtól. Marek Nemky elemző szerint annak ellenére, hogy közeleg a sütések időszaka, amikor nő a kakaó, illetve csokoládé iránti kereslet, az év végéig nem várható lényeges drágulás ezen a téren.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program