Íme, a legfrissebb előrejelzés az idei télre – ebben a hónapban nagyobb mennyiségű hóra számíthatunk

camera

1

Íme, a legfrissebb előrejelzés az idei télre – ebben a hónapban nagyobb mennyiségű hóra számíthatunk

Fotó: Cséfalvay Á. András 

Megosztás

Minél inkább közelítünk a tél felé, a meteorológusok annál pontosabb előrejelzést tudnak adni arról, hogy mire is számíthatunk az év leghidegebb időszakában. Először úgy tűnt, hogy az idei télen nem sok hóban lehet részünk, a legfrissebb előrejelzések viszont már mást mutatnak.

Az iMeteo szerint az előrejelzések azt mutatják, hogy decemberben az időjárás a hosszú távú átlagnak megfelelő lehet, valamint enyhén átlagon felüli csapadékra lehet számítani. Ez a kombináció ideális körülményeket teremt a kiadós havazásoknak és hófúvásoknak.

2025 januárja és februárja viszont az átlaghoz képest enyhén melegebb lehet, ugyancsak enyhén átlagon felüli csapadékkal, ami az esőzés és a havazás váltakozását jelentheti.

Globális szinten a La Niña klímajelenség befolyásolhatja a téli időjárást az északi féltekén. Hatásai különböznek a geográfiai elhelyezkedésektől – míg Európa északi részén hideg és száraz körülményeket okozhat, délen csapadékosabb idővel járhat. Szlovákia és a környező területek esetében a La Niña hatása nem egyértelmű, de hozzájárulhat a csapadékosabb tél kialakulásához.

Régiónkban az észak-atlanti oszcilláció (NAO) játszhat jelentősebb szerepet. Összességében azt feltételezik, hogy az alacsonyabban fekvő térségekben az esős és havas időjárás váltakozására kerülhet sor, ami az elmúlt években egyébként is jellemzi a régiót. Ez a változékonyság különösebb extrém jelenségek nélkül olyan telet eredményezhet, amely kielégítheti a hókedvelők igényeit.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program