Próbára teszik a rendőrök az autósokat: ellenőrizni fogják, miként reagálnak a sofőrök egy konkrét helyzetben

camera

1

Próbára teszik a rendőrök az autósokat: ellenőrizni fogják, miként reagálnak a sofőrök egy konkrét helyzetben

Fotó: TASR - František Iván 

Megosztás

A közlekedésrendészeti járőrök a Szlovákiai Vakok és Gyengénlátók Szakszervezetével (ÚNSS) együttműködve megfigyelést tartanak annak kapcsán, hogy miként reagálnak a járművezetők, ha a gyalogos fehér bottal közlekedik.

Az akcióra az ország 41 kiválasztott gyalogos-átkelőhelyén kerül sor kedden.

Az ellenőrzés célja, hogy felhívja a figyelmet a fehér bot fontosságára azok számára, akik a közúti közlekedésben ezt a segédeszközt használják.

“A megelőző tevékenységek kulcsfontosságúak a kockázatok minimalizálása, valamint a veszélyeztetett személyek könnyebb tájékozódása és biztonsága érdekében” – tájékoztatott Juraj Tlacháč, a közlekedésrendészeti osztály igazgatója.

Amennyiben egy látássérült gyalogos át akar jutni az út másik oldalára az átkelőhelyen, derékmagasságig emeli a fehér botot, és körülbelül három-öt másodpercig ebben a helyzetben tartja. Ilyenkor nem kell sem dudálni, sem más jelzést adni számukra, egyszerűen át kell engedni őket az úton.

Tlacháč egyúttal felszólította a közlekedőket, hogy az őszi szezonban használjanak láthatósági elemeket, hogy ezzel is növeljék a biztonságukat az utakon. Hozzátette, az idei év első kilenc hónapjában 653 olyan közúti baleset történt, amelynek gyalogos is résztvevője volt, 39-en vesztették életüket, közülük öten közvetlenül gyalogos-átkelőhelyen.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program