Nem ússzuk meg újabb konszolidációs intézkedések nélkül – jóváhagyta a kormány a költségvetési tervezetet

camera

1

Nem ússzuk meg újabb konszolidációs intézkedések nélkül – jóváhagyta a kormány a költségvetési tervezetet

Robert Fico kormányfő és Robert Kaliňák miniszterelnök-helyettes a keddi kormányülés előtt (Fotó: TASR - Jaroslav Novák) 

Megosztás

Az államháztartás hiánya jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 4,7 százalékára, egy évvel később a 3,7 százalékára, 2027-ben pedig a 3 százalékára csökken. Ez következik a 2025-2027 közötti időszakra vonatkozó állami költségvetési tervezetből, amelyet kedden hagyott jóvá a kormány.

A költségvetési tervezetet minden évben október 15-ig kell a parlament elé terjeszteni, amely általában november és december fordulóján, az utolsó rendes ülésén dönt róla.

A pénzügyminisztérium arra számít, hogy a közigazgatás idei gazdálkodása 250 millió euróval, a GDP 0,2 százalékával jobb eredményt ér el, mint a jóváhagyott költségvetés. A hiány így a tervezett 6 százalék helyett a GDP 5,8 százaléka, azaz 7,6 milliárd euró lehet.

Az állami költségvetés összes bevétele jövőre várhatóan eléri az 59,9 milliárd eurót, vagy a GDP 42,8 százalékát. Az összes kiadást 66,5 milliárd euróra, a GDP 47,5%-ára tervezik.

Az államháztartás pénzforgalmi hiánya 2025-ben eléri a 6,4 milliárd eurót. Az állam összes bevételét 27,6 milliárd euróra, a kiadásokat 34 milliárd euróra tervezik.

A hiány fokozatos csökkentése érdekében a pénzügyminisztérium szerint 2027-ig a GDP 1,9 százalékának, azaz 2,8 milliárd eurónak megfelelő további konszolidációs intézkedések bevezetésére lesz szükség.

“A kormány által előterjesztett konszolidációs intézkedések 2025-ben biztosítják a cél elérését. 2026-ra a jelenleg meghatározott költségvetés hiánya a GDP 0,4%-ával, 2027-ben a 1,9 százalékával magasabb” – részletezte a pénzügyi tárca.

A költségvetés részeként a kormány 2025-re 61,150 milliárd eurós, 2026-ra 62,120 milliárd eurós, 2027-re pedig 63,110 milliárd eurós közkiadási keretet is jóváhagyott. Jövőre a kiadások a megszabott határérték alatt maradnak, a következő években ezt további konszolidációs intézkedések meghozatalával akarják elérni.

A kormány célja, hogy a hiány a GDP 3 százalékára csökkenjen a választási időszak végére, és stabilizálódjon az államadósság.

2024-ben az államadósság a GDP 58,9%-ára emelkedhet, ennek oka a visszaeső infláció mellett az államháztartás hiánya. A pénzügyminisztérium szerint azonban a következő időszakban a GDP 60 százaléka körül stabilizálódik az adósságnövekedés dinamikája, elsősorban az államháztartás konszolidációjának köszönhetően. „További konszolidációs intézkedések nélkül a hiány nem érné el az adósságot stabilizáló szintet, és ismét jóval a GDP 60 százaléka fölé emelkedne” – mutatott rá a tárca.

A tervezet szerint a 2025-ös állami költségvetésben 529 millió eurót biztosítanak a kulturális kiadásokra. A biztonságra és a közrendre fordított kiadások jövőre valószínűleg meghaladják a 2,65 milliárd eurót. Emellett több mint 5,9 milliárd eurót fordítanak az oktatás, a kutatás és az ifjúság támogatásának területére.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program