A vírustagadó Kotlár félreérthette a feladatát, a Hlas a jelenlegi formában nem fogadja el a jelentését

camera

1

A vírustagadó Kotlár félreérthette a feladatát, a Hlas a jelenlegi formában nem fogadja el a jelentését

Peter Kotlár (Fotó: TASR - Jaroslav Novák) 

Megosztás

A Hlas miniszterei problémásnak tartanák, ha Peter Kotlár, a Covid-19 világjárvány kezelésének kivizsgálásával megbízott kormánybiztos olyan formában terjesztené be jelentését, mint amilyenben nemrég előadta. Erik Tomáš (Hlas) munkaügyi miniszter szerint ebben az esetben biztos, hogy nem szavaznák meg.

„Kotlár úrtól a jelentésben valami mást vártunk, mint amit kommunikált. A járvány kezelését, a hozzá kapcsolódó vásárolásokat kellett volna kivizsgálni. 20 ezer ember feleslegesen vesztette életét, mi pedig tudni akarjuk, hogy ki ezért a felelős” – nyomatékosította Tomáš. Szerinte Kotlár funkcióban maradása attól függ, hogy be tud-e olyan jelentést mutatni, amiben szerepelnek azok az információk, amiket a kormánybiztosnak ki kellett vizsgálnia, illetve, amiért kinevezték a pozícióra. Tomáš szerint a korábban prezentált jelentésében ezt nem látják.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter, valamint Tomáš Drucker oktatásügyi miniszter is bírálta Kotlárt az elmúlt hétvégén sugárzott politikai műsorokban. Mindketten hangsúlyozták, hogy a kormánybiztosnak a kapott megbízás szerint kell jelentést tennie. A Hlas ugyancsak elutasította a tudományos tények kétségbe vonását.

Olvassa el továbbá

Az ellenzéki SaS felszólította a kormányt, hogy a keddi ülésen foglalkozzon Kotlár jelentésével, majd vonja őt felelősségre a tartalmát illetően. A kormánybiztost az összeesküvés-elméletek legdurvább gyártójának tartja, ezért pedig a menesztését követeli. A párt szerint Robert Fico (Smer) és kormánya csakis így állhat a tudomány, az orvosok és az egészségügy oldalára. Más ellenzéki pártok is Kotlár menesztését követelik, akit dezinformációk terjesztésével, valamint az emberek oltásba vetett bizalmának veszélyeztetésével gyanúsítják.

Peter Kotlár az elmúlt hetekben nem egyszer megbotránkoztatta a nyilvánosságot. Először előállt azzal a teóriájával, hogy a Covid-19 egy biológiai fegyver, amit laboratóriumokban fejlesztettek ki. A házi mikroszkópja segítségével vizsgálatokat végzett a saját vérén, ennek következményeként pedig azt tanácsolta a kormánynak, hogy állítsa le az mRNA típusú vakcinákkal történő oltást. Állításait meggyőző bizonyítékokkal nem tudta alátámasztani. A szakértők, orvosszakszervezetek, de még az egészségügyi minisztérium is közölte, hogy Kotlár állításai félrevezetőek, valótlanok. Peter Pellegrini köztársasági elnök szintén megdöbbenve nyilatkozott a kormánybiztosról.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program