XII. őszi kulturális napok Párkányban

Megosztás

Alább közöljük a Párkányban rendezett XII. őszi kulturális napok programjait:

2024. október 22. (kedd), 19,00

Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola

Énekelt versek

A KOR-ZÁR Együttes jubileumi (35) koncertje

A  verséneklő együttes koncertje egyfajta visszatekintés. Az együttes egész eddigi repertoárjából merít, miközben felcsendül néhány eddig még nem hallott, teljesen új dal is. Népszerűségük töretlen a szlovákiai magyar tájakon. Eddig nyolc hanghordozójuk jelent meg.

Az együttes tagjai: Miklósné Zsapka Mónika-ének, Zsapka Zsolt-gitár, ének, dalszerző, Zsapka Attila-gitár, ének, dalszerző, Madarász András-gitár, billentyűs hangszerek, ének, Kovács László-dob, Farnbauer Péter-basszusgitár, Sipos Dávid-szaxofon


2024. november 9. (szombat), 19,00

Városi művelődési központ

A ROMENGO ZENEKAR és LAKATOS MÓNIKA koncertje

 Az idén húsz éves Romengo zenekar a magyarországi roma folk egyik legrangosabb együttese, amely a nagyecsedi oláh-cigány hagyományon alapuló zenét játssza, feldolgozásaiban és saját szerzeményeiben egyaránt. A világ számos országában szerepeltek sikerrel. Mindhárom albumuk bekerült a World Music Charts Europe 10 legjobb lemeze közé. Hazai és nemzetközi sikerük hangszeres és stiláris gazdagságuknak köszönhető. Legfőbb ékességük a Kossuth-díjas  Lakatos Mónika szívbe markoló hangja és éneke. Mónika  2020-ban a világzenei  Oscar-díjnak megfelelő WOMEX-életműdíjat kapott, első cigány művészként.

A zenekar tagjai:
Lakatos Mónika – ének
Rostás “Mazsi” Mihály – ének, gitár, szájbőgő
Lakatos “Guszti” János – kanna, tánc, szájbőgő
Kovács Misi – hegedű

Balogh Tibi – szájbőgő, teknő


2024. november 16. (szombat), 19,00

Városi művelődési központ

A VUJICSICS Együttes jubileumi (50) koncertje

Sztárvendég: Miquèu Montanaro 

A párkányi, sőt a szlovákiai közönség régi kedvenceit láthatjuk viszont: az öt évtizede Európa-szerte népszerű, magyarországi délszláv és balkáni népzenét játszó – Vujicsics Tihamér és Bartók Béla gyűjtéseit megszólaltató – Vujicsics Együttest, és a Keleti szél formációt életre hívó, okszitán származású világutazó világzenészt  Miquéu Montanarot. 

Miquèu és a zenekar között fennálló szoros barátság és művészeti kapcsolat szintén a kezdetekre, a világzenei mozgalom elindulására nyúlnak vissza. Igazán különleges élményt kínálnak a koncerten felcsendülő  szerb,  horvát, provanszál  dallamok és a különböző zenei kultúrák egymást inspiráló párbeszédéből született Vent d’est / Keleti szél dalok.


2024. november 20. (szerda), 19,00

Városi művelődési központ

KÖZKIVÁNATRA!

A VOLOSI Egttes koncertje

A VOLOSI-ról túlzás nélkül elmondható, hogy az egyik legkülönlegesebb vonós zenei formáció, a világzenei piacon pedig valóban páratlan, amit a színpadon elénk tárnak: öt virtuóz vonós, elképesztő energiákkal áradó zene, népzenei ihletettség, mégis teljesen egyéni hangzás. Vérbő örömzenélés, igazi világzenei csemege! Népszerűségük ékes bizonyítéka az a több mint kilencszáz koncert, amelyeket többek között a világ legrangosabb koncerttermeiben és fesztiváljain adtak, mint. pl. a londoni Kings Place, az amsterdami Concertgebouw, a Wiener  Konzerthaus, a Sziget Fesztivál, a Colors of Ostrava vagy a Hamamatsu Világzenei Fesztivál.


2024. november 23. (szombat), 18,00

Városi művelődési központ

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának jubileumi (60) gálahangversenye.

A kórus fennállásának hatvan éve alatt számos hazai és külföldi sikert aratott, és saját kategóriájában kimagasló színvonalat képvisel, melyet számos kitüntetés fémjelez. (Pro Cultura Hungaricadíj – 2000, Esterházy Emlékérem – 2009, KÓTA-díj – 2009, Harmónia-díj – 2015) Műsorválasztását különleges sokszínűség jellemzi: repertoárját a magyar zeneszerzők klasszikus alkotásai mellett a nemzetközi kórusirodalom remekművei alkotják. Az eseményen a kórusművek mellett felhangzik Antonio Vivaldi Glóriája is.

Közreműködik: a Duna Kamaraszimfonikus Zenekar,  
Fuvola:  Csető Júlia  
Zongora: Szűcs Dániel
Szólót énekel: Híves Mária, Horváth Diana
Vezényel: Horváth Gábor, Józsa Mónika, Kozak Olimpiu

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program