Több száz embernek biztosít munkát a Hyundai új szlovákiai gyára, 170 milliós befektetés érkezik

camera

1

Több száz embernek biztosít munkát a Hyundai új szlovákiai gyára, 170 milliós befektetés érkezik

Fotó: TASR - Dano Veselský 

Megosztás

A dél-koreai Hyundai Mobis cég több mint 170 millió eurót fektet be a novákyi (Prievidzai járás) alkatrészgyártó üzembe, ezáltal pedig 270 új munkahelyet teremt.

A Hyundai a leányvállalatán, a Mobis Slovakián keresztül új csarnokot épít az autók elektromos hajtásainak gyártására. A Mobis a Hyundai Motors Czech, a Kia Slovakia és a Stellantis számára szállítja termékeit.

Robert Fico miniszterelnök kedden együttműködési memorandumot írt alá a koreai céggel, amelyet Lee Gyu Suk vezérigazgató képviselt.

A felső-nyitrai régióról van szó, ahol tavaly év végén fejeződött be a szénbányászat, így különösen fontos a térségben, hogy a gyár új munkalehetőségeket teremtsen.

“A kormány döntést hoz a projekt támogatásáról körülbelül 26 millió eurós adójóváírás formájában” – erősítette meg Fico.

A cég kezdetben 270 munkaerővel számol. A kormányfő ígéretet tett a Mobis képviselőinek, hogy a kormány minden intézkedést megtesz annak érdekében, hogy elegendő képzett alkalmazottat biztosítson az üzem számára, a külföldi munkavállalók érkezésének lehetőségét sem zárta ki.

A beruházást eredetileg még idén márciusban mutatták be. A tervben a beruházó akkor azt mondta, hogy “a tervezett tevékenység összhangban van az Európai Unió elektromobilitás területén érvényes alapelveivel, amelyben a nulla kibocsátás felé vezető útként szerepel” – írja a SME.

Az új gyártócsarnokot a novákyi ipari park területén alakítják ki. Az alkalmazottak három műszakban dolgoznak majd. Azzal számolnak, hogy a jövőben akár kétszeresére is lehet bővíteni a munkakapacitásokat a piaci igényeknek és az autógyártó cégek igényeinek megfelelően.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program