Ha már autópályán nem, legalább a levegőben összekötik Pozsonyt és Kassát

camera

1

Ha már autópályán nem, legalább a levegőben összekötik Pozsonyt és Kassát

Fotó: TASR/AP - illusztráció 

Megosztás

A közlekedési minisztérium légi összekötettést tervez Pozsony és Kassa közt, jelenleg a nyilvános pályázat kiírásának feltételeit készítik elő.

A minisztérium célja, hogy Pozsony és Kassa között 2025. március végén vagy április elején elinduljanak a légi járatok, közölte Petra Poláčiková, a közlekedési tárca szóvivője.

“Régóta érzékeljük a lakosság érdeklődését a menetrend szerinti légi összeköttetés újbóli bevezetése iránt, ezért úgy gondoljuk, hogy a vonalnak törzsutasai lennének” – mondta Jozef Ráž közlekedési miniszter.

A tárca szerint az első lépés az uniós követelmények teljesítése volt. Az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetések sikeresek voltak, a múlt héten jelent meg az erre vonatkozó információ a hivatalos uniós közlönyben.

Amennyiben sikerül tartani a jövő tavaszi határidőt, az egyúttal azt is jelentené, hogy Pozsony és Kassát előbb kötik össze a levegőben, mint autópályán, utóbbi ugyanis még nem teljes, hiányzik az utolsó, Turany-Hubová szakasz, sőt, az sem kizárt, hogy egy évtizedre lesz szükség a befejezéséhez.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program