A Progresszív Szlovákia kijelentette, hogy évi több millió euróval kell majd támogatni a Pozsony-Kassa közötti légi járatot

camera

1

A Progresszív Szlovákia kijelentette, hogy évi több millió euróval kell majd támogatni a Pozsony-Kassa közötti légi járatot

Martin Pekár (TASR) 

Megosztás

Megszüntette a közlekedési minisztérium a Pozsony és Kassa között közlekedő IC-vonatokat, és légi járat indítását tervezi ezen az szakaszon, de ezt a járatot több millió euróval kell majd támogatni évente - jelentette ki a keddi sajtótájékoztatón Martin Pekár, az ellenzéki PS képviselője.

„Eljutottunk oda, hogy az utasoknak kell szenvedniük azért, mert a Fico-kormány 15 év alatt nem teljesítette a közlekedési infrastruktúra fejlesztésével kapcsolatos kötelezettségeit. Ezzel szemben az egész EU, beleértve a legközelebbi szomszédainkat is, megértette a fenntartható, környezetbarát, megfizethető közlekedés fontosságát” – mondta Pekár.

A politikus hozzátette, a közlekedési tárca azért döntött az IC-vonatok megszüntetéséről, mert azok drágák és veszteségesek. Ugyanakkor azonban azt tervezi, hogy légi járatot indít Pozsony és Kassa között, ezt azonban több millió euróval kell majd támogatni évente. Pekár szerint a megoldás a Pozsony és Kassa közötti fő vasútvonal teljes villamosítása és korszerűsítése lenne.

„Jozef Ráž közlekedési miniszter úr (Smer-SD-jelölt), arra kérem, hagyja abba a vasútvonalak megszüntetésével, és kezdjen el beruházni, felújítani, modernizálni, fogjon hozzá az ország vasúti infrastruktúrájának villamosításához” – zárta Pekár.

Petra Poláčiková, a közlekedési minisztérium szóvivője hétfőn (október 14.) arról tájékoztatott, hogy a minisztérium a Pozsony-Kassa légi járat megindítását tervezi. Jelenleg a közbeszerzés kiírásának feltételein dolgozik a tárca. A minisztérium célja, hogy 2025. március végétől vagy április elejétől repülőgéppel lehessen utazni Pozsony és Kassa között.

(TASR)

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program