Mire kell odafigyelnünk, ha vállalkozást szeretnénk indítani?

camera

1

Mire kell odafigyelnünk, ha vállalkozást szeretnénk indítani?

Kép: ingyenes stock fotó 

Megosztás

Manapság a vállalkozásalapítás egyszerű feladat. Mégis a statisztikák szerint a kezdő vállalkozások közel 50%-a az első 2-3 évben kudarcot vall. De vajon mi lehet ennek az oka?

Ebben a cikkben megmutatjuk a legjellemzőbb buktatókat, amelyekre minden kezdő vállalkozónak érdemes odafigyelnie. Valamint azt, hogy hogyan kerülhetjük el őket hatékonyan.

Egyre egyszerűbb a vállalkozásalapítás

A cégalapítás még sosem volt annyira egyszerű feladat, mint napjainkban. Ahhoz, hogy egyéni vállalkozók legyünk, már elég egy online regisztráció az Ügyfélkapu felületén keresztül, gazdasági társaságot pedig szakértői segítséggel, például a Logosz Cégcsoport közreműködésével akár egy nap alatt is alapíthatunk. A kezdetekhez szükséges eszközök tehát szinte mindenki számára elérhetők.

Az adminisztratív terhek is csökkentek az elmúlt években, így a vállalkozás bejegyzése, a könyvelés megszervezése vagy éppen a jogi kérdések rendezése sem igényel már annyi időt és energiát, mint korábban. Ennek ellenére a kezdő vállalkozások közel 50%-a az első 2-3 évben elbukik, melynek több oka is lehet.

Felkészületlenség

Sokan azt gondolják, hogy egy vállalkozás sikeréhez egy jó ötlet önmagában elegendő. Ez azonban nem igaz. Egyrészt szükség lesz a megfelelő szakértelemre, másrészt arra, hogy vállalkozóként átlássuk a célpiacunk sajátosságait. 

Emellett nem szabad megfeledkezni a pénzügyi, jogi és marketing ismeretekről sem, hiszen egy vállalkozás vezetése rengeteg feladattal jár. A felkészületlenség azonban sokszor olyan problémákat okoz, amelyeket nem láthatunk előre, és ez gyakran a legjobb ötleteket is rövid időn belül bukásra ítéli.

Megfelelő üzleti terv és piackutatás hiánya

Az üzleti terv alapvető iránytű egy vállalkozás életében. Megmutatja a célt, segít a stratégia kialakításában, és a kockázatok felmérésében is. Hasonló a helyzet a piackutatással, ami a versenytársak megismerése és a célpiac igényeinek felmérése érdekében elkerülhetetlen.

Sok kezdő vállalkozó azonban figyelmen kívül hagyja ezeket a dolgokat, vagy túl laza tervvel vág neki a munkának. Tervek és kutatás nélkül azonban egy vállalkozás könnyen eltévedhet a kompetitív üzleti környezetben, és előfordulhat, hogy nem képes megfelelően reagálni annak kihívásaira.

Türelmetlenség és rugalmatlanság

Sok vállalkozó azonnali sikert vár az üzlettől, és ha az eredmények nem jönnek gyorsan, könnyen elveszíti a motivációját. Az üzleti világban azonban gyakran évekbe telik, mire egy ötlet igazán nyereségessé válik. A türelmetlenség miatt sokan túl hamar feladják, vagy rossz döntéseket hoznak, ez azonban könnyen tönkre is tehet egy szárnyait bontogató vállalkozást.

Hasonló a helyzet abban az esetben is, ha nem tudunk megfelelően alkalmazkodni a piaci változásokhoz. Ha nem vagyunk hajlandóak stratégiánkat a visszajelzések alapján alakítani, akkor könnyen elveszíthetjük versenyképességünket, lemaradunk, és a versenytársaink pillanatok alatt leelőznek minket.

(PR-cikk)

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program