“Ép testben ép lélek” - Gyilkosok boldog gulyáspartija a besztercebányai börtönben

camera

11

“Ép testben ép lélek” - Gyilkosok boldog gulyáspartija a besztercebányai börtönben

Zakál Ferenc (legelöl a jobb oldalon), vele szemben Nagy Zsolt "Csonti", aki mögött pedig ifj. Dora Ferenc (Fotó: ZVJS) 

Megosztás

"Ép testben ép lélek" – ezzel a címmel jelent meg egy október 11-i bejegyzés a Büntetés-végrehajtási Testület (ZVJS) weboldalán, amelyben a börtönőrök arról számolnak be, hogy sportnapot rendeztek a Besztercebányai Büntetés-végrehajtási Intézet rabjainak. A poszt vezérfotója mondhatni érdekesre sikerült; a bejegyzés szerzője valószínűleg úgy gondolta, hogy a „lelki megtisztulást” leginkább a gulyásból falatozó dunaszerdahelyi maffia egykori tagjaival tudja ábrázolni.

“A kellemes, meleg idő szinte csábít a különféle sportok kipróbálására. Egy ilyen napsütéses napon sokan a szabadba mennek, és aktívan töltik az idejüket különböző tevékenységekkel. De mi a helyzet azokkal, akik a börtön falai mögött vannak? Nekik is megadatik ez a lehetőség?” – szegezik nekünk a kérdést már a rendhagyó bejegyzés legelején.

Kár volna választ keresnünk a feltett kérdésre, hiszen a börtönőrök, megmagyarázzák, mi történik: a ZVJS második alkalommal is megrendezte a hírhedt sportnapját a besztercebányai börtön lakói számára. 

A fotók tanúsága szerint Nagy Zsolt “Csonti”, Zakál Ferenc és ifj. Dora Ferenc is kivette a részét a kellemes időtöltésben.

Emlékeztetőül: Nagy Zsolt éppen 22 éves szabadságvesztését tölti hat gyilkosság miatt, három tucat másik emberölési ügyben pedig jelenleg is nyomoznak utána a rendőrök – illetve nyomoznának, ha a kormány nem üldözte volna el az utolsó rendőrt is, aki a dunaszerdahelyi maffiaügyeket vizsgálta.

A fotó másik két főszereplőjének kevesebb gyilkosság van a rovásán, de büntetésük súlyosabb: Zakál Ferenc a Sátor-gyilkosságban betöltött szerepe miatt 25 éves büntetését tölti, az alsóhatári expolgármester fiát, ifj. Dora Ferencet pedig két gyilkosság miatt ültették le 25 évre, de legalább két gyilkosság ügyében még mindig nyomoznak ellene.

Részletes beszámolót nem kaptunk arról, hogy Sátor Lajos egykori dunaszerdahelyi maffiafőnök és tömeggyilkos közeli “munkatársai” milyen sporttevékenységekben vettek részt, mivel a börtönőrök által készített fénykép csak a jókedvű gulyásozásba enged betekintést.

Mielőtt a gulyás megfőtt volna, a ZVJS tájékoztatása szerint a vádlottak és elítéltek számos sportlehetőségből válogathattak: lábtenisz, asztalitenisz, floorball, kosárlabda, tollaslabda, minifoci, pétanque (francia eredetű golyójáték), vagy különböző “workout” edzésprogramok álltak az elítélt bűnözők rendelkezésére.

camera

11

“Ép testben ép lélek” - Gyilkosok boldog gulyáspartija a besztercebányai börtönben

Sportolás előtt (bal) és sportolás után (jobb) (Fotó: Paraméter, ZVJS)  

Hogy pontosan mi a célja a sportnapnak, arra már a börtönőrök adtak választ:

“Amikor börtönben ül az ember, elég nehéz feladat rendben lenni. Mivel a sport egyfajta mentálhigiéné is, és edzés közben többek között endorfinok is felszabadulnak, amelyek segítenek csökkenteni a fájdalmat, enyhíteni a kellemetlenségeket, és nem utolsósorban boldogságérzetet váltanak ki, így a sport az igazi orvosság a lelki megterhelés ellen.”

Az eseményről szóló börtönbeszámoló címét is a mentálhigiéné jegyében költötte a szerző, és az ép testben ép lélek című posztot a sokszoros gyilkosok önfeledt, gulyásozós csoportképével illusztrálta.

camera

11

“Ép testben ép lélek” - Gyilkosok boldog gulyáspartija a besztercebányai börtönben

Ép testben ép lélek - a dunaszerdahelyi gyilkosokkal a lelki egészség mellett (fotó: ZVJS) 

Azt nem tudni, hogy a gyilkos maffiózóknak mennyire sikerült megszabadulniuk belső fájdalmaiktól és a lelküket nyomó kellemetlenségektől.

Arra a kérdésre viszont van válasz, tett-e valami extra erőfeszítést a gyilkosok elítélésén túl az állam annak érdekében, hogy valahogy megszabadítsa a maffia több száz áldozatának több ezer hozzátartozóját a lelki megterheléstől. Nem tett.

Az biztos, hogy a börtönlakóknak volt egy átlagosnál jobb napjuk. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az említett fotó, amin éppen nagy mosollyal ebédelnek. A felszolgált gulyáslevest és a grillezett kolbászt maguk az elítéltek készítették.

camera

11

“Ép testben ép lélek” - Gyilkosok boldog gulyáspartija a besztercebányai börtönben

Jóbarátok (bal) és amikor Csonti még a Dora család ellen valllott (jobb) (Fotók: ZVJS, Paraméter) 

Egyébként Csonti, Sátor Lajos egykori kivégzőosztagának oszlopos tagja nem vette félvállról ezt a jelentős napot; még arra is hajlandó volt, hogy izzadságnak és gyűrődésnek tegye ki az MMA-harcos Végh Attila sajátkezű aláírásával ellátott, oktagonos edzőruháját. Kell-e ennél jobb reklám? 

Miután a fiúk kimozogták magukat és jól megtömték a pocakjukat, szépen visszavonultak a celláikba.

“A köszönő szavak, valamint az ilyen események pozitív hatása a börtön falai mögött élő személyek mindennapjaira és lelki megterhelésére motivációt ad számunkra hasonló tevékenységek szervezéséhez” – szűrte le a tanulságot a ZVJS a poszt végén.

Ezúton is kívánok mindenkinek további kellemes lelki megtisztulást!

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program