A világ legelszigeteltebb diktátora katonáival a véreskezű haverját segíti

camera

1

A világ legelszigeteltebb diktátora katonáival a véreskezű haverját segíti

Putyin és Kim Dzsongun két jó barát (AP/TASR) 

Megosztás

Az orosz hadseregen belül észak-koreai katonákból hoznak létre egy zászlóaljat – állítja az RBK az ukrán hadseregből származó forrásokra hivatkozva. Az ukrán közszolgálati rádió meg arról tájékoztatott, hogy a titkosszolgálatok szerint már 18 észak-koreai katona dezertált az ukrán határtól mintegy hét kilométerre, de az oroszok már keresik őket.

Az RBK azt állítja, hogy egy orosz légideszant dandáron belül egy “speciális burját zászlóalj” alakul, amelyet nem az Oroszországhoz tartozó Burját Autonóm Köztársaság lakosaiból hoznak létre, hanem azt mintegy 3 ezer észak-koreai katona alkotná. Az oroszok állítólag ezt az egységet vetik be Szudzsa és Kurszk környékén harci feladatok ellátására, tehát azokon az orosz területen, amit az ukrán hadsereg még augusztus elején megszállt, elfoglalva mintegy 1300 négyzetkilométert. A Kyiv Post meg úgy értesült, hogy Oroszország több mint 10 ezer észak-koreai katonát készül hadrendbe állítani a Távol-Keleten. Feladatuk az lenne, hogy felkészüljenek az Ukrajnával határos régiókba való átszállításra, lehetővé téve az oroszok számára a rotációt, azaz hogy Putyin katonái egy kis pihenőidőt nyerjenek.

Pavel Macko nyugalmazott tábornok az Aktuality.sk-nak azt nyilatkozta, hogy az rossz hír lenne, ha az észak-koreaiak tényleg beavatkoznának a konfliktusba. Szerinte a legvalószínűbb az lesz, hogy a koreaiak orosz zászló alatt csatlakozhatnának Putyin hadseregéhez, egyfajta önkéntes rendszert színlelve. Ellenkező esetben a nemzetközi közösségnek reagálnia kellene erre a fejleményre, ami növelné az eszkaláció veszélyét.

Az Ukrajinszka Pravda idézi a washingtoni Instutite for the Study of War agytröszt elemzését, miszerint a Kreml valószínűleg arra használja fel az Oroszország és Észak-Korea közötti átfogó stratégiai partnerségi megállapodást, hogy a lehető leghosszabb ideig elkerülje a népszerűtlen mozgósítást.

Egyelőre azonban sem Moszkva, sem Phenjan nem tájékoztatott a koreai katonákból álló egység megalakításáról, és továbbra sincs bizonyíték arra, hogy az elszigetelt kommunista ország fegyveresei részt vennének az Ukrajna ellen folytatott harci műveletekben, írja a DenníkN.

Egy héttel ezelőtt a dél-koreai védelmi miniszter is bejelentette, hogy észak-koreai katonák harcolnak Ukrajnában az orosz csapatok oldalán. Kim Dzsonghjun szerint több észak-koreai állampolgár már meg is halt a fronton, és Phenjan terve az, hogy a jövőben még több katonát küld Ukrajnába. Ezekkel a hírekkel egybecseng a Kyiv Post nemrég megjelent cikke, mely hírszerzési forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy egy orosz támaszpont elleni ukrán rakétacsapásban hat észak-koreai katonatiszt is életét vesztette. A lap úgy tudja, hogy a tisztek tárgyalni utaztak a Donyeck közelében fekvő bázisra, és az orosz erők harci kiképzését is megtekintették.

Az ukrajnai háború kitörése után Oroszország és Észak-Korea megerősítette együttműködését, különösen katonai téren. Vlagyimir Putyin idén hivatalos látogatást tett a KNDK-banahol Kim Dzsongun diktátorral stratégiai partnerségi egyezmény írt alá, amely kölcsönös védelmi záradékot tartalmaz. Ennek értelmében mindkét ország vállalja, hogy segít a másiknak a külső agresszió visszaszorításában.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program