Ehhez kell majd hozzászoknunk? A nagymegyeri gyilkossággal példálózott Hamran, aki szerint új korszakba lépett a rendőrség

camera

1

Ehhez kell majd hozzászoknunk? A nagymegyeri gyilkossággal példálózott Hamran, aki szerint új korszakba lépett a rendőrség

Hamran István (bal) és Cs. György, akit élettársa meggyilkolásával gyanúsítanak (jobb) Fotók: TASR, Paraméter 

Megosztás

"Emlékszik még arra az esetre, amikor a gyanúsított megölte a barátnőjét, fóliába csavarta a holttestét, majd a bírónő mégis kénytelen volt szabadon engedni őt, mivel a rendőrök nem tartották be a határidőket?" – válaszolta Hamran István, korábbi országos rendőrfőkapitány, a SME műsorvezetőjének azon kérdésére, hogy az új kormány kinevezése óta milyen állapotban van a rendőrség.

A beszélgetés egy részét már korábban is szemléztük, akkor arról írtunk, hogy Hamrant kihallgatták a Fico elleni merénylet kapcsán.

Hamran a júliusban történt, tragikus nagymegyeri (Dunaszerdahelyi járás) esettel példálózótt. Mint ismert, július 21-ről 22-re virradó éjszaka egy nagymegyeri házban találták meg a 31 éves Simsik Cyntia holttestét. Élettársát, Cs. Györgyöt gyanúsították meg a gyilkosság elkövetésével. Az első fokú bíróság a férfit előzetes letartóztatásba helyezte, ám a fellebbviteli bíróság megsemmisítette ezt a döntést, miután kiderült, hogy a dunaszerdahelyi rendőrök eljárási hibát vétettek a férfi őrizetbe vétele során.

Az esetről itt írtunk részletesebben:

“Ez nem vicc” – jegyezte meg a korábbi rendőrfőnök.

“Ez az a magas szintű biztonsági standard, amelyhez az embereknek hozzá kell szokniuk?” – tette fel a költői kérdést Hamran.

Szerinte az sem szolgálja a polgárok biztonságát, hogy a kormány által elfogadott Büntető Törvénykönyv miatt közel 500 jogerősen elítélt bűnöző szabadult a börtönből.

"Ezek az emberek főleg erőszakos és vagyon elleni bűncselekményeket követtek el. Ők most mind kint vannak a börtönből. (...) Csak azért, mert ez a kormány szükségét érezte annak, hogy lerövidítse az elévülési időket, illetve csökkentse a büntetési tételeket, hogy szabadlábra kerülhessen öt, hat, talán tíz saját jelöltjük" - véli Hamran.

Arra a kérdésre, hogy az átlagemberek biztonságban érezhetik-e magukat, a korábbi rendőrfőnök nemmel válaszolt. Szerinte ennek oka a rendőrhiány, illetve az, hogy szeptember elején megszűnt a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA).

“Nincs elég ember. Ha egy rendőrre, aki már így is a képességei határán van, még egyszer annyi terhet rónak, akkor egyszerűen összeroppan, és nem lesz képes mentálisan tovább működni. Nem azért, mert nem akarna segíteni az állampolgároknak, hanem mert egyszerűen nem fogja bírni” – magyarázta Hamran, aki úgy tudja, “a tömeges távozás idén történelmileg a legmagasabb lesz. Idén kétszer annyi rendőr hagyja el a testületet, mint a legrosszabb évben, 2020-ban, amikor 650 rendőr távozott.”

Szerinte a NAKA felszámolását is káosz követte.

Mint ismert, az elit rendőrség feloszlatása után nagyjából száz rendőrt osztottak be alacsonyabb szintű egységekhez, így jelenleg a megyéknél, járásoknál, sőt, egyesek a körzeteknél látják el feladataikat.

Hamran úgy tudja, hogy a vezetés ezen rendőrök egy csoportját most megpróbálja visszacsábítani az újonnan létrehozott Bűnözés Elleni Hivatalhoz (ÚBOK). Szerinte egyes rendőrök – akiket a NAKA bedarálásával lényegében lefokoztak – most azon gondolkodnak, hogy otthagyják a testületet.

“A paradoxon az, hogy az új vezetők hívogatják a korábbi NAKA nyomozókat. Közvetlenül tőlük tudom, hogy megkeresik őket azzal, hogy vissza akarnak-e térni dolgozni, mert »mi nem bírjuk a tempót«. Körülbelül 50 kulcsfontosságú ügy van, amelyhez eddig senki sem nyúlt hozzá. Közben telnek a határidők, informatikai eszközök vannak bevetve, ügynökök vannak a helyszínen. Kész összeomlás” – mondta Hamran.

Az Állítsuk meg a korrupciót Alapítvány információi szerint a NAKA felszámolása után legalább 46 ügy maradt gazdátlanul, ezek közé tartozik például a Súmrak-ügy, amelyben Robert Kaliňák és Robert Fico is érintett.

Az alapítvány szerint a Sátor-maffia ügyeit sem vizsgálja jelenleg senki. Ahogy azt korábban írtuk, Adriana Sivoková vizsgálótiszt távozásával egy rendőr sem maradt, aki a nyomozás 2016-os kezdetétől felügyelte és átlátta Szlovákia történetének legsúlyosabb büntetőeljárását, aminek keretében több mint 40 gyilkosságot vizsgáltak és még vizsgál mindig a rendőrség.

Olvassa el továbbá:

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program