Gyilkosok gulyáspartija a sitten, avagy Fico, mint egy kiköpött Donald Trump?

Post Image

Gyilkosok gulyáspartija a sitten, avagy Fico, mint egy kiköpött Donald Trump?

Headphones icon
07:56
camera

2

Gyilkosok gulyáspartija a sitten, avagy Fico, mint egy kiköpött Donald Trump?

Fotó: Facebook - Robert Fico 

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Sajátos mentálhigiéné a sitten

Elég magas labda, hogy a sittre vágott „felvidéki“ tömeggyilkosok az ép testben ép lélek lózungjával törődhetnek lelkeik gyógyításával. Még jó, hogy nem üzenték meg ugyanezt áldozataik hozzátartozóinak a testedzések utáni gulyáspartiról. Félreértés ne essék, nem sugalljuk egyáltalán, hogy a gyilkosok nem emberek. Merthogy emberek ugyan, ám ez a tény még inkább súlyosbítja förtelmes bűncselekményeiket. Akkor is, ha megbánták tetteiket, akkor meg pláne, ha nem. Sportoljanak hát és nyeljék a börtöngulyást idejük végezetéig. Áldozataik hozzátartozói úgyis csak a könnyeket nyelhetik életfogytiglan. Ezért nem kvittelheti egyetlen egészséges lelkületű ember sem, hogy smasszereik vidám életképeikkel piszkítják az amúgy is meglehetősen szennyezett világhálót.

Márpedig az történt, hogy a mentálhigiéné jegyében fogant “Ép testben ép lélek” címmel jelent meg egy október 11-i bejegyzés a Büntetés-végrehajtási Testület (ZVJS) weboldalán, amelyben a börtönőrök arról számolnak be, hogy sportnapot rendeztek a Besztercebányai Büntetés-végrehajtási Intézet rabjainak. A poszt vezérfotója is elég morbidra sikerült; szerzője valószínűleg úgy gondolta, a „lelki megtisztulás” procedúráját legjellemzőbben a gulyásból falatozó dunaszerdahelyi maffia egykori tagjaival tudja ábrázolni.

Kavarja vagy nem kavarja

Arról nincsen hír a neten, hogy mit sportolna, ha egyáltalán megtehetné, a Robert Fico ellen elkövetett fegyveres merénylet elkövetője. Csak annyi biztos, a miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján tagadta, hogy felszólította a Szlovák Titkosszolgálatot (SIS) a merénylettel kapcsolatos jelentés megírására. Holott Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter kedden arról számolt be, hogy a kormányfő jelentést kért a SIS-től a személye ellen elkövetett újabb lehetséges merénylethez kapcsolódó biztonsági kockázatról. Fico ennek ellenére jelentette ki, Pavol Gašpar SIS-igazgató is megerősítheti, hogy semmilyen jelentést nem kért tőle.

Egyértelmű, hogy itten valami szerencsétlen kavarás esete forog fenn. Vagy csak arról lenne szó, hogy nem egyeztetnek egymással kellőképpen az elvtársak? Bár mégiscsak Szlovákia kormányának tagjairól lenne szó, nem pedig a sületlenségeket zagyváló Besenyő Pista bácsiékról! Mindenesetre több, mint érdekes, hogy nem tudja a jobbkéz, mit csinál bal. Ami egyáltalán nem megalapozatlanul arra enged következtetni, hogy a majdani jelentés egy olyan fércmunka lesz, mint amilyen az érintettek nyilvánosság előtti kommunikációja.

Fico úgy ment Brüsszelbe, hogy nem is ment

Mindezt alátámasztani látszik, hogy kedden még Robert Fico szerdai uniós programját jelentették be a köznek, szerdán viszont már arról tájékoztatott a kormányhivatal, hogy a kormányfő nem vesz részt az Európai Unió (EU) és az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) brüsszeli csúcstalálkozóján. Pedig a szerdai csúcstalálkozót követően csütörtöktől az Európai Tanács ülésezik Brüsszelben. A kétnapos ülésen az uniós vezetők a közel-keleti helyzet alakulásáról, a versenyképességről, a migrációról, és külpolitikai kérdésekről tárgyalnak.

A kínai portya

Na mindegy, jobb helyeken is megesik, hogy összekeverednek a lapok. Azt viszont csak remélhetjük, hogy nem ezért repülne Kínába Fico. Már ha tényleg komolyan lehet venni, hogy oda készül október végén, és valóban meg is valósul az útja. A vonatkozó hivatalos terv szerint Robert Fico miniszterelnök Kínába látogatna, ahol arról akar beszélni, hogyan tudna Kína még inkább bekapcsolódni az ukrajnai konfliktus megoldását célzó békefolyamatokba.

Téma lesz persze a Kína és Szlovákia közötti együttműködés is. Nyilván ezért lesz majd a sleppjében nyolcvan üzletember. Fico nagy dobásra készülhet Pekingben, nyilván ezért jelentette ki már most, hogy Szlovákia baráti országnak tekinti Kínát, amivel kapcsolatban nincsenek nyitott kérdések. Na, azért lassan a testtel! Mivel az Unióban napirenden van a kínai elektromos autókra kivetett vámtarifa emelése, Szlovákiának, mint EU-tagállamnak akkor is napirenden kell azt tartania, ha Fico szerint semmi értelme. Merthogy úgymond, egy főre vetítve Szlovákia gyártja a legtöbb autót a világon. Majd aláhúzza még, ami az elektromos autókat illeti, Kína 20 évvel előttünk jár, ezért egyes európai autógyárak szerint nincs értelme versenyezni a kínaiakkal.

Kedves közönség, most tessék legalább fél percre elgondolkodni azon, van-e és ha igen, mi az ellentmondás Fico szövegében. Most akkor konkurenciát jelent-e a világon a legtöbb autót gyártó Szlovákia számára a kínai autógyártás vagy sem…?!

Hát nem úgy néz ki mindez, hogy kiáll az ügyeletes politikus a köz elé és gondolkodás nélkül mindent beletol a mikrofonba, ami eszébe jut? Hiszen úgyis csak azokhoz akar beszélni, akik akármit lenyelnek tőle. Hát nem egy kiköpött Donald Trump ez a Fico? Vagy a republikánus elnökjelölt egy nevadai kampányrendezvényen talán nem azzal etette híveit, hogy a demokraták be akarják tiltani a teheneket meg az ablakokat az épületeken?

Simon és a liberálisok, meg a nyelvtörvény

Lehet, hogy az államnyelvtörvény pár napja bejelentett szigorítása is a kaotikus zagyválás tárgykörébe tartozik? Arról van szó, hogy a Martina Šimkovičová vezette kulturális minisztérium nekilátott az államnyelvről szóló törvény módosításának. Amit most az ellenzéki SaS sem hagyott szó nélkül. Hogy jól beolvassanak a nacionalizmustól bűzlő kilencvenes éveket idéző kormánypártoknak, Ondrej Dostálék segítségül hívták Simon Zsoltot, akinek a pártja együttműködik a liberális tömörüléssel.

A Fórum elnöke szerint a hatalom újra előhúzta a nemzetiségi kártyát és Ficóék a jogszabály meglobogtatásával ellenségkeresésbe kezdtek. Simon úgy véli, Fico figuráinak lépése a korábbi hasonló kezdeményezésektől is veszélyesebb, mert ezúttal az állami szervek, valamint a jogi személyek mellett a természetes személyek büntethetősége is felmerült. Rámutatott, nem kérdés, kinek az érdeke, hogy ismét felerősödjön a magyargyűlölet. És bár Fico nyugodt időszakot ígért, ezzel a beharangozott lépéssel szembe köpték a magyarokat. A brutális árdrágító politika után nyakunkon az állami cseszegetés – foglalta össze a helyzetet a parlamenten kívüli párt politikusa, aki szerint a kormányfő azért érdekelt a feszültség szításában, hogy elterelje a figyelmet a botrányairól. 

Valószínűleg így van. Ettől viszont valamivel aktuálisabb most, hány „felvidéki magyar” politikus esik majd neki a híveikkel együtt Simonnak, mert ki merészelte nyitni a száját szegény. Ráadásul ugye, egy liberális párt rendezvényén. Semmilyen illúzióink nincsenek…

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program