A belügyminisztériumban is lehet kapcsolata az AllatRa szektának, az ügyészre fegyelmi eljárás vár

camera

1

A belügyminisztériumban is lehet kapcsolata az AllatRa szektának, az ügyészre fegyelmi eljárás vár

Matúš Šutaj Eštok (Fotó: TASR) 

Megosztás

A belügyminisztérium megerősítette, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal (ÚBOK) vizsgálja az AllatRa és a Tvorivá spoločnosť nevű mozgalom szlovákiai tevékenységét.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter szerint egy folyamatban lévő nyomozásról van szó, ezért nem árulhat el közelebbi információkat az esettel kapcsolatban – írja a TA3.

A medializált információk szerint állítólag a belügyminisztérium egy tagja is a szekta szimpatizánsai közé tartozik. A miniszter ezzel kapcsolatban közölte, hogy a tárcának 50 ezer alkalmazottja van, így statisztikailag elképzelhetőnek tartja, hogy előfordulnak ilyen eshetőségek is.

Šutaj Eštok hangsúlyozta, hogy minden állami alkalmazottnak politikamentesen és professzionálisan kell cselekednie. Hozzátette, hogy ha törvénysértésre utaló bizonyítékokat találnak, a tárca cselekedni fog.

A Ján Kuciak Oknyomozó Központ (ICJK) időközben arról számolt be, hogy beidézték kihallgatásra riporterüket, Karolína Kiripolskát. A központ szerint a zsolnai kerületi ügyész helyettese, Martin Kováč hallgatta őt ki az AllatRa és a Tvorivá spoločnosť tevékenységéről szóló cikkével kapcsolatban. Az ICJK megfélemlítésként tekint az újságíró kihallgatására, illetve az államhatalom kísérleteként, hogy eltántorítsák az újságírókat attól, hogy közérdekű témákkal foglalkozzanak.

Kristína Cirokovát, akit az ügyben gyanúsítottként kezelnek, korábban Lucia Pavlaninová zsolnai ügyész hallgatta ki. Utóbbi a gyanú szerint ugyancsak kapcsolatban áll a szektával.

Pavlaninová hivatalos közleményében elhatárolódott a kijelentésektől, miszerint kapcsolatban állna az AllatRa vagy a Tvorivá spoločnosť mozgalmakkal. Egyúttal bejelentette, hogy lemond a szervezett bűnözés elleni osztály vezetői posztjáról.

Tomáš Balogh zsolnai kerületi ügyész a felügyeleti akta áttanulmányozását, valamint az eddigi nyomok áttanulmányozását követően javaslatot nyújtott be, hogy fegyelmi eljárást indítsanak Pavlaninová ellen. Balogh szerint az ügyész eljárása, ami abból állt, hogy nem közölt olyan tényeket, amelyek hatással lehetnek az ügyész pártatlanságának megítélésére, teljesítik a fegyelmi vétség jogi elemeit. Hozzátette, hogy az aktát továbbították a Főügyészségnek.

Olvassa el továbbá

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program