Ismét drágult az üzemanyag a szlovákiai benzinkutakon – egyik esetében jelentősebb az ugrás

camera

1

Ismét drágult az üzemanyag a szlovákiai benzinkutakon – egyik esetében jelentősebb az ugrás

Fotó: TASR 

Megosztás

Enyhén, de ismét emelkedett a benzin és a gázolaj ára a szlovákiai benzinkutakon.

A korábban heteken át tartó áresés megállt, majd ismét elkezdtek emelkedni az üzemanyagárak Szlovákiában. A hét elején is változtak az árcédulák a töltőállomásokon, miközben a benzin ára már meghaladta az 1,50 eurós határt – számolt be róla a TV Noviny.

A jelenlegi drágulás legnagyobb részét a gázolaj képezi, amit korábban kevesebb, mint 1,40 euróért tankolhattak, mostanra viszont 5-6 centtel is drágább lett. A kőolaj drágulása a közel-keleti konfliktusnak köszönhető.

Noha a szakértők nem zárják ki a további enyhe áremelkedéseket, az árak stabilizálódására számítanak, hosszú távon nem várható ugrásszerű drágulás. Emellett a hidegebb hónapok közeledte tovább mérsékelheti a csökkenő keresletet, különösen a benzin esetében.

Marek Nemky elemző szerint az üzemanyagárak általában csökkennek az év utolsó hónapjaiban, a jelenlegi alacsonyabb árakból kiindulva viszont nem számít rá, hogy ez a tendencia tovább folytatódik majd. Szerinte az év végéig inkább a jelenlegihez hasonló, illetve enyhén magasabb árak várhatók.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program