A Fico-kormánynak sikerült meggyőznie az Európai Bizottságot, hamarosan érkezik a 800 millió euró

camera

1

A Fico-kormánynak sikerült meggyőznie az Európai Bizottságot, hamarosan érkezik a 800 millió euró

Fotó: TASR 

Megosztás

Úgy tűnik, Robert Fico kormányának sikerült meggyőznie az Európai Bizottságot arról, hogy a Büntető Törvényköny többszöri módosítása után kellő mértékű büntetés vonatkozik az európai pénzekkel való visszaélésekre.

Peter Kmec (Hlas-SD) helyreállítási tervért felelős miniszterelnök-helyettes várhatóan a napokban jelenti be a 800 millió eurós támogatást, amelyet a helyreállítási terv keretében folyósítanak Szlovákiának.

Az Aktuality.sk forrásai szerint a kifizetés rövidesen teljes egészében megérkezik.

Szlovákia 2026-ig hívhat le pénzt a helyreállítási tervből: az országnak szánt hatmilliárd euróból eddig kettőt sikerült megszerezni.

A soron lévő 800 millió eurós támogatás több hónapja csúszik a Büntető Törvénykönyv módosítása miatt, amelynek révén Robert Fico kabinetje csökkentette a gazdasági bűncselekmények – például a korrupció és a csalás – büntetésének mértékét, valamint lerövidítette a bűncselekmények elévülési idejét.

Az elmúlt hónapokban a Bizottság többször is aggodalmát fejezte ki annak kapcsán, hogy az európai pénzek nem lesznek kellőképp védve az alacsonyabb szlovákiai büntetések miatt. Az ezekkel kapcsolatos csalásokkal a Speciális Ügyészség foglalkozott, amelyet mára megszüntettek.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program