Újragondolja a tojásra vonatkozó áfát a kormány, januártól csökkenhet az ára

camera

1

Újragondolja a tojásra vonatkozó áfát a kormány, januártól csökkenhet az ára

Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció 

Megosztás

A kormány eredetileg nem sorolta a tojást az alapélelmiszerek közé, amelyekre 5 százalékos csökkentett áfa (DPH) vonatkozik majd. A döntést élesen bírálta a Szlovákiai Baromfitenyésztők Szövetsége (ÚHS), mostanra pedig úgy tűnik, Ficóék módosítanak a korábbi döntésen.

A tojásra vonatkozó áfa jelenleg húsz százalék, és ez mindössze egy százalékkal csökkent volna jövőre Ficóék eredeti elképzelése szerint. A baromfitenyésztők azonban felhívták a kormány figyelmét, hogy a tojás továbbra is drága lesz, emiatt pedig nem tudják majd felvenni a versenyt más országokkal, ahol alacsonyabb a tojásra vonatkozó forgalmi adó.

„Még el sem kezdtem az árusítást, és máris tíz százalékkal magasabb árat kell kérnem” – jelentette ki Ladislav Birčák, a Szlovákiai Baromtenyésztők Szövetségének alelnöke. Példaként a gyümölcslevet és a halat említette, amelyet a tojással ellentétben az alapélelmiszerek közé soroltak.

„A lakosság jelentős részének nincs lehetősége minden nap gyümölcslevet vásárolni, főleg nem 100 százalékosat. Valaki évente egyszer eszik halat, amikor karácsonyi pontyot vásárol. Nem mindennapi élelmiszerekről van szó, mégis oda sorolták” – jegyezte meg Birčák.

A miniszterelnök ugyanakkor elismerte, hogy a tojásra is csökkentett áfa kellene, hogy vonatkozzon, az erre vonatkozó javaslat pedig hamarosan a parlament elé kerülhet.

“Nagy a valószínűsége, hogy lesz egy ilyen javaslat, és a tojást is ide sorolják majd” – mondta Fico.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program