Engedély nélkül vásárolt fegyvereket a Pénzügyi Igazgatóság

camera

1

Engedély nélkül vásárolt fegyvereket a Pénzügyi Igazgatóság

Fotó: TASR 

Megosztás

A Pénzügyi Igazgatóság a múltban szükséges engedélyek nélkül szerzett be fegyvereket, lőszereket, valamint hozzájuk kapcsolódó tartozékokat. A lőszereket a belügyminisztériumtól szerezte be még az előző kormány ideje alatt. A gyanús vásárlásokra a Pénzügyi Igazgatóság jelenlegi vezetése derített fényt.

A Pénzügyi Igazgatóság jelenlegi vezetése szerint a hatóság bűnügyi osztályának egységei olyan fegyverekkel vannak felszerelve, amiket nem használhatnának.

„Érthetetlen, hogy az elődeim nem biztosítottak engedélyt ahhoz, hogy a Pénzügyi Igazgatóság a törvénnyel összhangban vásárolhasson felszereléseket. Tétlenségük azt jelenti, hogy a bűnügyi osztályból jogi értelemben lefegyverzett, nem pedig fegyveres alakulatot csináltak” – közölte Jozef Kiss, a Pénzügyi Igazgatóság elnöke.

Rámutatott, hogy még tavaly is engedély nélkül vásárolták a fegyvereket és a lőszereket, így tehát nem régebbi esetről van szó. Hozzátette, az előző vezetőség törvénytelen módon vásárolt például Glock típusú pisztolyokat, számos lőszert, valamint különféle tartozékokat.

Kiss közölte: a gazdaságügyi minisztériumhoz fordultak, amely megállapította, hogy a Pénzügyi Igazgatóságnak minden, már megvásárolt fegyverével kapcsolatban engedéllyel kell rendelkeznie, jelenleg viszont egy olyan sincs, amelyikre lenne érvényes engedély. Kiss szerint „az illegális fegyverkezésben a belügyminisztérium is asszisztált a Pénzügyi Igazgatóságnak”.

Az Ódor Lajos által vezetett hivatalnokkormány ideje alatt a tárca 40 ezer Luger típusú lőszert adott a Pénzügyi Igazgatóságnak annak ellenére, hogy utóbbinak erre nem volt engedélye. Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter szerint ez is azt bizonyítja, hogy Ódor Lajos vezetése alatt a kormány nem transzparens módon és nem szakszerűen járt el. Hozzátette, a belügyminisztérium megfelelő módon válaszolni fog minderre. A Pénzügyi Igazgatóság már lépéseket tett annak érdekében, hogy megkapja az engedélyt a fegyverekre és a lőszerekre.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program