"Vlečkányi" rózsát küldene a Magyar Szövetség elnöke Šimkovičovának, ha nem szigorítaná a nyelvtörvényt

camera

2

"Vlečkányi" rózsát küldene a Magyar Szövetség elnöke Šimkovičovának, ha nem szigorítaná a nyelvtörvényt

Fotó: Magyar Szövetség - Facebook 

Megosztás

Kamionnyi virágot is hajlandó lenne küldeni a Magyar Szövetség új elnöke a kulturális minisztériumba, ha azzal megakadályozható lenne az államnyelvről szóló törvény szigorítása. Ez is elhangzott a parlamenten kívüli párt csütörtöki tájékoztatóján, ahol Gubík László öt pontban sorolta fel, mi a véleményük a jogszabály kilátásba helyezett módosításáról.

A Magyar Szövetség vezetője a sajtótájékoztató elején jelezte, még nem olvasták a törvénytervezet szövegét, de ismertek a tárca szándéknyilatkozatai, ami alapján néhány gondolatot fontosnak tartott ismertetni. Szerinte nincs szükség a jogszabály szigorítására és nem indokolt emelni a szabálysértések miatti pénzbírságok nagyságát sem. Gubík rámutatott arra, hogy a XXI. században bár védelemre szorul a nyelv az amerikanizmusok miatt, de ezzel a jelenséggel nem nagyon lehet mit kezdeni, legfeljebb annyit, hogy a minisztérium a helyes anyanyelvhasználatra ösztönzi a polgárokat. A pártelnök bízik abban, hogy a törvény szigorítása nem vonatkozik a kisebbségi anyanyelvhasználatra, és úgy véli, hasznos lenne, a Martina Šimkovičová a kisebbségi kormánybiztossal, Horony Ákossal egyeztetne a téma kapcsán. Gubík nem tartja szerencsésnek a beharangozott bekeményítést, már csak a kedvező magyar-szlovák kapcsolatok megőrzése miatt sem. Szerinte új szemléletre van szükség, ami a Szlovákiában használt nyelvek egyenjogúsítását feltételezné. A Magyar Szövetség alelnöke, Őry Péter ez utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy Szlovéniában az alkotmány biztosítja az egyes települések kisebbségi nyelvének hivatalossá tételét, amely gyakorlatot követendő példának állított be.

A tájékoztatón természetesen előjött a pártban jelenleg semmilyen tisztséget nem vállaló Gyimesi György neve is, aki szerdán a közösségi oldalán számolt be arról, hogy “kedves barátjával” – a kormány SNS-es miniszterelnök-helyettesével, Tomáš Tarabával együtt – látogatást tett a kulturális miniszternél. Gyimesi a tegnapi bejegyzésében azt taglalta, hogy a “nyelvtörvény ügyében nincs ok a pánikra”, mert a “miniszter asszony meghallgatta a magyarok érveit”. A tavaly szeptemberi választásokon a magyar párt listáján az utolsó helyről induló politikus szerint “Lehet sajtózni, pánikot, hisztériát kelteni és lehet virágcsokorral a kézben találkozó keretében egyeztetni”. A korábban az OLaNO színeiben képviselősködő Gyimesi ezt a “virágos” megjelenést választotta, és talán ez az oka annak, hogy a kulturális minisztérium finomíthat “a tárcaközi egyeztetésre szánt jogszabály-tervezeten, hogy ne érintse negatívan a magyarokat, ellenben kellő védelmet nyújtson az egyre szélesebb körben terjedő angol hatással szemben”. Mert “ha partnerként viszonyulunk a közszereplőkhöz, bennünket is partnerként kezelnek” – véli a kelet-szlovákiai exképviselő.

camera

2

"Vlečkányi" rózsát küldene a Magyar Szövetség elnöke Šimkovičovának, ha nem szigorítaná a nyelvtörvényt

Fotó: Facebook - Gyimesi György 

Ezzel összefüggésben Gubík kifejtette, díjazzák, hogy a párt csicseri helyi szervezetének tagja ennyire aktív, hogy a minisztérium is kaput nyit előtte, ám még komolyabb eredményeket is ki lehetne hozni ebből a helyzetből, ha a kezdeményezés csapatmunkával társulna. Amikor Gubík utoljára egyeztetett a párttársával, akkor abban maradtak, hogy Gyimesi tapasztalatának felhasználása találkozik majd a párt érdekeivel. Most viszont lát ebben egy kis kilengést, ám reméli, kialakul az összhang. Azt azonban hozzátette, ha a nyelvtörvény szigorítása megakadályozható egy-két csokor virággal, akkor Gubík hajlandó minden héten küldeni vlecskányi (azaz utánfutónyi) vagy kamionnyi rózsát a minisztériumba. Befejezésül aztán Őry még a pánik kifejezéssel kapcsolatban megjegyezte, sajnos olyanok a tapasztalataink, hogy a helyzet kapcsán megengedhető, ha aggódjanak, hogyan alakul ez az államnyelvtörvény módosításáról szóló kérdés.

Kapcsolódó cikk:

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program