Leleplezik a csalókat – az állam szigorúbban fogja ellenőrizni a betegszabadságokat

camera

1

Leleplezik a csalókat – az állam szigorúbban fogja ellenőrizni a betegszabadságokat

Fotó: TASR 

Megosztás

Az állam szigorúbban ellenőrzi majd a betegszabadságokat, a csalók kiszűrésével pedig igyekszik nem kis összeget megspórolni.

Nagyban befolyásolja a betegszabadságok számát, hogy éppen nyár vagy influenzaszezon van-e, átlagban viszont elmondható, hogy az orvosok az elmúlt évekhez képest kevesebb pácienst írnak ki betegszabadságra. Az idei év első felében a betegbiztosítással rendelkezőknek átlagosan a 4 százaléka hiányzott betegség vagy sérülés miatt, míg 2021-ben, amikor még nagyban tombolt a koronavírus-járvány, ezek aránya megközelítette az 5 százalékot. A betegszabadságok hossza viszont ismét kezd elhúzódni, átlagban másfél hónapig tartanak – írja a TV Noviny.

Ezen a téren nagy regionális különbségek vannak – míg idén év elején Pozsonyban a dolgozók legfeljebb 2 százaléka volt betegszabadságon, addig keleten, Stará Ľubovňán, Stropkovban vagy Kysucké Nové Mestoban ennek a négyszerese volt. Éppen ezen különbségek miatt akarja az állam szigorítani a betegszabadságok ellenőrzését.

A betegszabadság első napjait a munkáltató állja, ebben az esetben viszont a fizetés is jócskán megcsappan. Sokan ezért úgy csinálják, hogy ha tudnak, inkább szabadságot vesznek ki. Ez főként azokra vonatkozik, akik az átlagbért meghaladó összeget keresnek, az átlagbér alatt keresők esetében viszont már kisebb a kiesés. Viszont nem ez az egyetlen oka annak, hogy miért Eperjes és Zsolna megyében betegednek meg gyakrabban az emberek – ahol magasabb a munkanélküliség, ott általában az életkörülmények is rosszabbak.

Erik Tomáš munkaügyi miniszter szerint viszont olyanok is vannak, akik visszaélnek a betegszabadsággal. Éppen ezért már készül egy javaslat, amely nagyobb hatáskört biztosítana a Szociális Biztosítónak. A miniszter hozzátette, hogy ezt követően az orvosszakértők már megszüntethetik a jogosulatlan betegszabadságokat.

Tehát, ha a törvényt megszavazzák, már nem azé az orvosé lesz az utolsó szó, aki a betegszabadságot kiírta. A miniszter nagy megtakarításokat vár a fiktív betegszabadságok leleplezésétől, az első félévben ugyanis az állam közel félmilliárd eurót fizetett ki a betegszabadságokra. A törvény várhatóan januárban lép életbe.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program