FELMÉRÉS: A Fidesz szavazóinak többsége úgy gondolja, hogy Oroszország védekezésből támadta meg Ukrajnát

camera

1

FELMÉRÉS: A Fidesz szavazóinak többsége úgy gondolja, hogy Oroszország védekezésből támadta meg Ukrajnát

Fotó: TASR/AP 

Megosztás

A Závecz Research október elején Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő megrendelésére készített egy felmérést, amiben arról kérdezték az embereket Magyarországon, hogy milyen véleménnyel vannak az orosz-ukrán háborúról, valamint a NATO- és EU-tagságról.

Az Index szerint a többség (65 százalék) továbbra is úgy véli, hogy Oroszország az agresszor, illetve 62 százaléknyian gondolják úgy, hogy az orosz fél a felelős a kialakult helyzetért. Viszont a korábbi 13 helyett már 22 százaléknyian gondolják úgy, hogy Oroszország védekezésből támadta meg Ukrajnát, a megkérdezettek 26 százaléka (korábban 16) pedig azt vallja, hogy Ukrajna felelős a háborús helyzetért. A többiek nem tudnak állást foglalni a témában.

A közvélemény-kutatás eredményéből az kiderült, hogy a Fidesz és a Mi Hazánk szavazói körében csökkent az Oroszországot elítélők aránya. A kormánypárti szavazók közül az eddigi 53 helyett már csak 41 százalékuk tartja agressziónak azt, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, 44 százalékuk pedig egyenesen úgy véli, hogy Oroszország védekezésből volt kénytelen támadásba lendülni. Utóbbit 2022-ben még csak 18 százalékuk gondolta így.

Ami az EU- és NATO-tagságot illeti: a Fidesz szavazóinak 46 százaléka támogatja, hogy Magyarország az EU része, 37 százalékuk viszont a kilépés mellett tette le a voksát. A Mi Hazánk esetében a szavazók 46 százaléka támogatja, 42 százaléka pedig elutasítja Magyarország EU-tagságát. A Tisza és a DK szavazói 89, illetve 93 százalékban a maradás mellett tették le voksukat.

A NATO-tagság már nem ennyire megoszló, a lakosság 78 százaléka szerint Magyarországnak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében a helye.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program