Létrehozzák a Hírességek alléját a kassai botanikus kertben

camera

1

Létrehozzák a Hírességek alléját a kassai botanikus kertben

Fotó: TASR/Roman Hanc 

Megosztás

Létrehozzák a Hírességek alléját a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem Botanikus Kertjében, az első fát csütörtökön, a fák közép-európai napján ültette el Rudolf Schuster volt államfő. A fasor a környezetről való gondoskodást hivatott szimbolizálni a látogatók számára.

Rudolf Schuster Rhexia meggyfát, egy termést nem hozó, fehéren virágzó díszfát ültetett. „Csak szépen lombosodjon, terebélyesedjen, mindenki örömére, aki ide látogat” – mondta a TASR-nek Schuster.

„Nagyon örülök, hogy egy ilyen új hagyományt teremtünk, különösen azért, mert manapság sokszor tapasztalunk a haszonért végrehajtott fakivágásokat és érzéketlen beavatkozásokat a természetbe” – jelentette ki Pavol Mártonfi, a botanikus kert igazgatója. „Az ismert személyiségek nyilván jó példát mutatnak másoknak” – tette hozzá.

A fasorba ismert szlovákiai és külföldi személyiségek ültetnek majd fákat, melyeknél kétnyelvű táblákat helyeznek el.

„A kassai egyetem vezetése úgy tekint erre az eseményre, mint az egyetemi botanikus kert hozzájárulására a kulturális diplomáciához a régióban és az országban” – tette hozzá Slávka Tomaščíková nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program