Életveszélyes állapotokról beszélnek az ápolók, Pellegrini meg pénteken eldönti, pofon vágja-e Ficót

Post Image

Életveszélyes állapotokról beszélnek az ápolók, Pellegrini meg pénteken eldönti, pofon vágja-e Ficót

Headphones icon
05:14
camera

2

Életveszélyes állapotokról beszélnek az ápolók, Pellegrini meg pénteken eldönti, pofon vágja-e Ficót

Peter Pellegrini (Facebook) 

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Szinte már el is felejtettük a megszorító intézkedések parlament által elfogadott csomagját, pedig még az államfői aláírás nem került oda a dokumentum aljára.

Ára van a szignónak

Peter Pellegrini csütörtökön jelezte, majd pénteken délelőtt dönt arról, mi legyen ezzel az egésszel. Előtte azonban még találkozni fog a pártja vadonatúj egészségügyi miniszterével, Kamil Šaškóval, aki majd elárulja az elnöknek, mit sikerült kibuliznia az egészségügyisek számára. A több sebből vérző szaktárca vezetője ma elzarándokolt az államkassza őréhez, Ladislav Kamenickýhez, hogy felmérje a lehetőségeket: csurranhat-cseppenhet-e egy kis többletpénz a kórházi alkalmazottak számára. A köztársasági elnök most azt sugallja, holnap reggel azzal kezdi a napot, hogy Šaškótól beszámolót kér arról, sikerült-e meggyőznie a smeres pénzügyért arról, baj van, méghozzá nem is kicsi. És ha Kamenický a koalíció nyugalma érdekében hajlandó virítani pár száz milliót, akkor sikerül megvásárolni a pártpolitikába magát egyre gyakrabban beleártó Pellegrini szignóját.

Rizikó? Válság!

Šaškónak tehát nincs ideje lábat lógatni. Az új miniszter éppen csak elfoglalta az olajra lépő hlasos kolléganője, Zuzana Dolinková bársonyszékét, és már nála kilincsel minden szakmabeli, hogy meggyőzze őt, ez a megszorító csomag a mélybe húzza az ágazatot. Az egészségügyi nővérek szakszervezetének képviselői csütörtökön toppantak be a minisztériumba, hogy arra kérjék a tárca vezetőjét, ez a nyavalyás konszolidáció egyáltalán ne érintse a dolgozók bérét. Elvégre a helyzetet nemhogy rizikósnak, hanem már válságosnak látják. Szerintük ha nem hátrál meg a kormány, az teljes válságba taszítja az egészségügyet. Mert ezt majd a betegek érzik meg a bőrükön leginkább, mivel bár az alkotmány garantálja az ingyenes ellátást, de az nem lesz sem megfelelő, sem pedig hozzáférhető, mert nem lesz személyzet, aki azt biztosíthatná. Ezért mondják az a szakszervezetisek, hogy életveszélyes állapotok jöhetnek. Ám az hogy még változhatnak a dolgok, tehát a kabinet belenyúlhat a gránitszilárdságúnak hitt csomagba, arra példa az is, hogy a miniszterelnök utólag elismerte, az alapélelmiszerek közé tartozik a tojás is, ezért erre a táplálékforrásra bizony csökkentett áfa kellene, hogy vonatkozzon.

Visszatáncolás művészete

Tehát ha kell, Fico képes visszatáncolni meg variálni. Így volt ez az ellenzék által maffiacsomagnak is nevezett Büntető Törvénykönyvvel kapcsolatban, amit az Európai Unió is kritizált. 800 millió eurós támogatás volt a tét, aminek a folyósítása több hónapja csúszik a törvénykönyv módosítása miatt, amelynek révén Ficóék csökkentették a gazdasági bűncselekmények – tehát a korrupció – büntetésének mértékét. Súlyos pénzekről lévén szó, úgy tűnik, a kormánynak mostanra sikerült meggyőznie Brüsszelt arról, hogy a Btk. többszöri változtatása után már példás bünti jár az európai pénzekkel való visszaélések miatt. Tehát csak nyugodtan postázzák Szlovákiának azt az eddig feltételekhez kötött zsozsót.

Virágcsokor jár a provokatőrnek?

Mindeközben a Magyar Szövetség is visszatérni látszik a napi politikai történésekbe. Csütörtökön is hallatta a hangját a legerősebb magyar párt, mégpedig azért, mert nem tetszik neki, hogy a kulturális minisztérium újra felfedezte magának a nyelvtörvényt, amin Martina Šimkovičováék leginkább szigorítanának. Legalábbis erre enged következtetni a tárca megjegyzése, miszerint állítólag ugyanazok a személyek állandóan megsértik a nyelvhasználati szabályokat, amit az állami hatóság korlátozott hatásköre és a kiszabható bírságok alacsony mértéke tesz lehetővé. Ám vannak a Szövetség vidéki szervezeteinél olyanok túlmozgásos bájgúnárok, akik szerint a derék SNS-es csapat egyáltalán nem cseszegetni akarja a magyarokat, éppen ellenkezőleg, csak kigyomlálni a nyelvünkből az amerikai kifejezéseket. És különben is, elég az igen tisztelt miniszter asszony elé járulni egy szép csokorral, és minden el lesz boronálva. Erre mondja most a parlamenten kívüli párt új vezetője, hogy ha kell, kamionszámra küldözgeti majd a bokrétát a tárca szöszi irányítójának, csak hagyja a francba azt az amúgy is a múlt századba való nyelvtörvényt, amit még csak egy hosszú bottal sem kell piszkálni.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program