Tényleg vonzó a könyvelés? Tegyük azzá!

camera

1

Tényleg vonzó a könyvelés? Tegyük azzá!

Kép: ingyenes stock fotó 

Megosztás

A könyvelőknek mindig meg kell újulniuk, folyamatos tanulásra és fejlődésre van szükségük. Ez az egész szakmára igaz, ez vonzza az új belépőket is, ami nemcsak Amerikában, hanem itthon is így van. 

Sokak számára vonzó terület olyannyira, hogy az Egyesült Államokban tavaly több mint 1,6 millióan dolgoztak könyvelőként vagy könyvvizsgálóként. Hiába a csökkenés a korábbi évekhez, még mindig népszerű szakmának számít, hiszen jól fizet. Itthon viszont túl kevés fiatal érdeklődik iránta és nem is látni azt, hogy a helyzet javulna.

Hogyan tehetjük újra vonzóvá?

Már most pánikolnak a cégek

A könyvelőkről több teória kering a világban. Ők azok, akik teljes mértékben átlátják a matematikát és a pénzügyet, nélkülözhetetlenek a cégek és a vállalkozók számára. Néhány esetben azonban már temetik a szakmát, pedig a modernizáció és a technológia fejlődése sokat segíthet a munka elvégzésében. Vállalkozásindítás esetén mindenképpen szükség van rájuk, hiszen nélkülük nem lesznek rendben a pénzügyeink. A Bookkeepie nagy segítséget nyújthat minden könyvelő kereső számára, itt ugyanis könnyedén rálelhetünk arra a szakemberre, aki minden problémánkat megoldja.

Egy külföldi cégnek például mindkét jogrendszernek meg kell felelniük, összhangot kell teremteni a számok között, de ez hatalmas munkával jár. A leányvállalatoknak eleve nincs erre pénzük, így ha a nem megfelelő könyvelőt választják ki, akkor előfordulhat, hogy a könyvelés nem felel meg a hazai előírásoknak. De ez csak egy példa a sok közül.

Mit kell tudnia egy jó könyvelőnek?

Mindenekelőtt olyan feladatokat látnak el, mint a számlák kontírozása, a bevételek és kiadások nyomon követése, a pénzügyi jelentések elkészítése, az adóbevallások elkészítése és benyújtása.  Emellett jellemzően (külön megállapodás alapján) támogatják a könyvvizsgálók munkáját és képviselik a vállalkozást az adóhatóság előtt. 

Felelősséggel tartoznak a vállalat pénzügyi adatainak pontosságáért. Minden számnak és információnak naprakésznek kell lennie, valamint meg kell felelnie az adózási szabályoknak. Ehhez azonban számviteli és adózási ismeretekre, pénzügyi jelentések készítésére, és a könyvelői szoftverek ismeretére van szükség.

Elvárás, hogy a könyvelő legyen pontos, rendelkezzen kiváló problémamegoldó képességgel, megfelelően tudjon kommunikálni, valamint etikai tudatossággal álljon neki minden megbízásnak.

Hogyan lesz ez vonzó a fiatalok számára?

A könyvelői munka amellett, hogy jól fizet, végezhető távolról, home office-ban, tehát egy viszonylag rugalmas területről van szó. Az elején persze nem árt a tapasztalatszerzés, amit csak kisebb vagy nagyobb cégeknél szerezhetünk meg. Utána viszont akár vállalkozókká is válhatunk, alapíthatunk céget és vezethetjük a saját könyvelő irodánkat, ahol akkor és úgy dolgozunk, amikor és ahogy akarunk.

Egy jól fizető szakmáról van szó, amelynél fontos a fejlődés, a tanulás. Aki szeret mindig megújulni és nyomon követni az aktuális szabályozásokat, annak érdemes elgondolkodnia azon, hogy ezen a területen folytatja tovább a tanulmányait.

(PR-cikk)

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program