Mi mindenre van szükségünk, ha saját akkupakkot szeretnénk építeni?

camera

1

Mi mindenre van szükségünk, ha saját akkupakkot szeretnénk építeni?

Kép: ingyenes stock fotó 

Megosztás

Kezdjünk bele bármilyen projektbe is, a nulladik lépésünk mindig a tervezés és a tájékozódás kell, hogy legyen. Szerencsére ma már ebben nem lehet hiba, hiszen az interneten keresztül minden információt elérhetünk, amire csak szükségünk lehet.

Tájékozódni is tudni kell!

Ahogy a világ eseményeiről a híroldalak tájékoztatnak bennünket, az akkupakkok létrehozásához is megvannak a megfelelő weboldalak és YouTube csatornák, amelyek el tudnak látni bennünket a szükséges tudnivalókkal.

Alapvetően ezekből is összegyűjthetjük az akkupakk elkészítéséhez szükséges tárgyak listáját, de ezt most mi is bemutatjuk, így ez a cikk is egy remek kiindulási alap lesz majd a munkához. Tarts te is velünk!

A hegesztéshez…

A thebatteryshop.eu-nál beszerezhető ponthegesztő készülékek semmiképpen nem hiányozhatnak a beszerzési listánkról, mégpedig elsősorban azért, mert hosszú távon is megbízható és biztonságos kapcsolatok létrehozása a cél. Mivel ezek az energiaátvitel hatékonyságát is befolyásolják, ezért elég sok fog múlni rajtuk. A precíz hegesztés a cellák károsodásának lehetőségét is mérsékelni fogják.

Az elektromos kontakt megvalósításához…

A nikkel szalagok, amelyeket a ponthegesztővel kötünk az akkucellákhoz, nélkülözhetetlen alkotóelemek, hiszen gyakorlatilag az egyes cellák közötti kommunikációért, kapcsolatért felelnek. Soros vagy párhuzamos kötés is kialakítható velük, ennek meghatározása az elérni szándékozott feszültség és teljesítmény függvénye lesz.

A nikkel mint alapanyag azért jó választás, mert nagyon jó vezetőképesség jellemzi, miközben a korrózióval szemben is ellenálló. Ez a két paraméter a hatékonyság és a hosszú élettartam miatt kiemelten lényeges.

Az elrendezés kialakításához…

Az akkupakkon belül valahogy el kell helyeznünk a cellákat, de mindezt úgy, hogy egymáshoz ne érhessenek hozzá. Ennek biztonságos megoldásához távtartókra lesz szükségünk. Ezeket alkalmazva a cellák nem érnek majd össze, így emiatt rövidzárlat sem fog kialakulni.

Emellett magát a pakkot is erősebbé, masszívabbá teszik, ami sokkal biztonságosabbá teszi a készülék használatát.

A szigeteléshez…

A biztonsághoz ezenfelül a szigetelésről is gondoskodni szükséges. A zsugorcsövekkel ez könnyedén megvalósítható, egy kis hőhatás segítségével szorosan, védelmet is nyújtva tudjuk szigetelni a kritikus pontokat. Ezzel megóvhatjuk a kintről bejövő nedvességtől és szennyeződésektől, valamint a rövidzárlatok esélyét is tovább csökkentjük.

A rögzítéshez…

Az akkupakk kialakításához Kapton szalagokat is szoktunk alkalmazni, ami egy ragasztószalag tulajdonképpen. Rögzít, szigetel, és védelmet is biztosít. 

A kapcsolatok kivitelezéséhez…

Végül, de nem utolsósorban a szilikon kábelekről sem szerencsés megfeledkezni, hiszen ezek biztosítják a kötéseket a cellák és egyéb rendszerek, például a BMS vagy külső egységek között. Ezek hőállóak és strapabírók, sokáig nem lesz velük semmi probléma, ezért tökéletesek a feladatra.

(PR-cikk)

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program