Webshoplogisztika: útmutató a fulfillment, dropshipping és cross-shipping működéséhez

camera

1

Webshoplogisztika: útmutató a fulfillment, dropshipping és cross-shipping működéséhez

Kép: complexpress.hu 

Megosztás

A webshoplogisztika területe számos szakkifejezést és komplex folyamatot foglal magában, amelyek alapfeltételei egy sikeres online vállalkozás működésének. Az itt használt szaknyelv elsőre talán bonyolultnak tűnhet, azonban ezen kifejezések alapos megismerése nélkül nehéz hatékonyan menedzselni egy webáruház logisztikai folyamatait.

Ebben az összefoglalóban a fulfillment, dropshipping, cross-shipping, alapfogalmakkal ismerkedhetsz meg. A Complexpress logisztikai központ webshopoknak szolgáltatása pl. éppen ezen a területen profi, így a webshop tulajdonosa pénzt és időt spórolhat meg. Minden munkafolyamat digitálisan zajlik, papír és ceruza nélkül. Nézzük meg sorjában, milyen fogalmak merülnek fel, amit minden e-kereskedőnek ismernie kell. 

Fulfillment: A logisztika kiszervezésének előnyei

A fulfillment szó alatt a webshoplogisztikai feladatok kiszervezését értjük, amikor az online áruházhoz kapcsolódó folyamatokat nem házon belül végzik, hanem egy erre szakosodott cégre bízzuk. Ebbe beletartozik a termékek raktározása, a megrendelések összeállítása, csomagolása, szállításra való előkészítése, valamint a visszáruk kezelése is.

Jó hír, hogy a fulfillment szolgáltatás a webáruház tulajdonosok vállárol sok terhet levehet. Így több idejük és energiájuk marad a vállalkozás más fontos területeire koncentrálni, miközben a vásárlói elégedettség növekedhet a gyorsabb és hatékonyabb kiszolgálásnak köszönhetően. 

Dropshipping: készlet nélkül, közvetlen értékesítés

Ez az eladási forma az online kereskedelem egyik különleges ága, amely lehetőséget nyújt arra, hogy raktárkészlet nélkül is sikeresen üzemeltethess egy webáruházat. 

Ennek a modellnek az alapja az, hogy a termékeket közvetlenül a nagykereskedőtől vagy gyártótól vásárolják meg, és azokat onnan egyből a vásárlóhoz szállíttatják. Így az áruház tulajdonosának nincs szüksége saját raktárra, mivel a szállítmányozást teljes mértékben a beszállító végzi.

A hírek szerint a dropshipping üzleti modell egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és ez érthető, mivel az induláshoz nincs szükség nagy összegű befektetésre. A profit növekedése érdekében ki kell dolgozni a megfelelő beszállítói hálózatot, mellyel egy hasznot hozó árrést tudsz generálni. 

Ez a modell kiváló arra, hogy a vállalkozók minimális befektetéssel lépjenek be az online kereskedelem világába, és gyorsan növekedjenek.

Cross-shipping: pontos és optimalizált szállítás

A cross-shipping egy modern logisztikai megoldás, amely nagyban hasonlít a dropshippinghez, ám célja a logisztikai költségek még precízebb optimalizálása. Itt is a gyártó vagy nagykereskedő közvetlenül szállítja a terméket a vevőnek, megspórolva ezzel a raktározási költségeket. Abban különbözik a dropshippingtől, hogy a logisztikai központban becsomagolják a termékeket, így erősítve webáruházad márkaértékét.

A webshoplogisztika folyamatainak megértése elengedhetetlen egy sikeres webáruház működtetéséhez. A fulfillment, dropshipping, cross-shipping ugyan más-más formában, de mind hatékony eszköz egy webshop hatékonyságának növelésében. 

(PR-cikk)

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program