Robbanóanyagot rejtegetett és munkáltatóját ölte meg az osztrák határnál magát elbarikádozó szlovák férfi

camera

1

Robbanóanyagot rejtegetett és munkáltatóját ölte meg az osztrák határnál magát elbarikádozó szlovák férfi

Illusztráció - Wikimédia 

Megosztás

Az 59 éves, szlovák állampolgárságú Oleg azt a 65 éves nőt ölte meg az osztrák-szlovák határ közelében fekvő Gösting nevű településen, akinél dolgozott. Ezután pedig a szomszédos borospincéket összekötő alagutakban barikádozta el magát.

Oleg M. a Gösting településen (az eredetileg említett Zistersdorf szomszédja) élő borászoknál dolgozott, de problémás fickónak számított. Gondjai is akadtak amiatt, hogy valamilyen robbanóanyagot tartott ott, amivel felvértezve jött-ment mindenfelé. Egy barátja, Martin a Markízának arról számolt be, hogy ezt mindenki tudta róla.

A 65 éves nőt egy veszekedés után ölhette meg a szőlészetben, ezután rejtőzött el a borospincéket összekötő alagutakban. Martin elárulta, hogy felhívta őt, hogy el kéne tüntetni munkáltatója, Barbara holttestét anélkül, hogy arról a rendőrség tudomást szerezzen. A göstingi házában kellett volna őt felvennie.

A rendőrség ezután már teljes haderővel vonult ki a helyszínre. A Cobra nevű elit kommandós egységet küldték. Lezárták a környéket, tíz házból, melynek borospincéit az alagutak összekötötték, evakuálták az embereket.

A kommandósok bementek érte, ekkor viszont Oleg felrobbantotta a nála lévő robbanószerkezet egyikét, eközben súlyosan meg is sérült egy rendőr.

A rendőrség megafonból szólította fel a férfit megadásra, de nem reagált. Ezután ismét bementek és észrevették, hogy már nem él, vélhetően öngyilkos lett.

A férfi ellen a cseh és a német rendőrség is nyomozást folytatott, mivel úgy tudták, hogy nemcsak robbanóanyagot tárolt, de valamilyen módon dúsított uránhoz is hozzájuthatott. Foglalkoznak azzal a kérdéssel is, hogy az osztrák rendőrség miért nem érdeklődött felőle.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program