Fico elutasítja, hogy az egészségügy bebiztosítása az ő feladata lenne

camera

1

Fico elutasítja, hogy az egészségügy bebiztosítása az ő feladata lenne

Forrás: ta3  

Megosztás

Robert Fico miniszterelnök a TA3 V politike című műsorában vett részt, ahol Kamil Šaško közelmúltban hivatalba került egészségügyi miniszter mellett szó volt a koalíció stabilitásáról és a Peter Kotlárt övező botrányról is, még ha utóbbit Fico eltúlzottnak is gondolja.

Nem csökken az egészségügyi dolgozók bére

A miniszterelnök gyorsan leszögezte, örömmel fogadta Šaško belépését az Egészségügyi Minisztériumba, különös tekintettel arra, hogy úgy tűnik a Hlas-os politikusnak sikerült megegyeznie az egészségügyi dolgozókkal, így azok várhatóan nem lépnek majd sztrájkba. Ehhez arra volt szükség, hogy a kormány garantálni tudja, a konszolidációs csomag intézkedései nem járnak majd együtt az ágazat dolgozóinak bércsökkentésével.

Fico az új miniszter kapcsán azonban azt is kiemelte, hogy bár sikerült pénzt találni az ágazat egyes problémáinak megoldására, ezt követően azt várja Šaškotól, hogy hatékony megoldásokkal álljon elő a tárca hiányosságainak megoldására, beleértve a központi beszerzések rendszerének felülvizsgálatát, vagy épp a terminálok bevezetését a magánklinikákon.

“Nem az ő gondja”

Fico egyértelműen elutasította, hogy az Egészségügyi Minisztérium hatékony működésének biztosítása miniszterelnöki feladat lenne, annak kapcsán pedig, hogy nagyobb részt kellene vállalnia a tárca működtetéséből, gúnyosan azt felelte:

"Akkor töröljük el a kormányt és uralkodjon a miniszterelnök".

A miniszterelnök Zuzana Dolinková korábbi egészségügyi miniszter távozásának indoklására reagálva kiemelte, hogy szerinte a minisztériumok teljes egészében az azt vezető szakember felelőssége alá tartoznak, a miniszterelnöknek pedig csakis akkor kell beleszólnia működésükbe, ha úgy látja rossz irányba haladnak a dolgok, ez azonban együtt kell, hogy járjon az adott miniszter menesztésével.

Dolinková lemondása

Ukrajna és a NATO tagság

A Smer pártelnöke ezt követően az orosz-ukrán háború kapcsán is megszólalt, kiemelve, hogy szerinte Ukrajna NATO-csatlakozása elvezetne a Harmadik Világháborúhoz, ezért anélkül kell garantálni az ország biztonságát, hogy bekerülne a szervezetbe.

Ugyan igyekezett mindenkit megnyugtatni, nem vonja kétségbe, hogy a háború kirobbantása Oroszország felelőssége, de azért nem hagyta ki, hogy újonnan ismertesse véleményét, mely szerint a “Nyugat kizárólag azért támogatja Ukrajnát, hogy földre kényszeríthesse Oroszországot”.

Stabil a koalíció csak épp házelnök nincs még

Többszörösen kihangsúlyozásra került a miniszterelnök részéről, hogy a koalíció teljes mértékben stabil, ezt pedig az is bizonyítja, hogy eddig minden tervezett törvénymódosítást sikerült elfogadniuk. A stabilitás hangoztatása ellenére ugyanakkor Fico szavaiból az derült ki, hogy továbbra sincs egyértelmű megállapodás arról, ki lehetne a házelnök, azt pedig egyenesen elutasította, hogy Matúš Šutaj Eštok pályázna erre a posztra, különösen úgy, hogy szerinte csak akkor lehet ezzel foglalkozni, ha egyesség jön létre a Hlas és az SNS közt.

Fico a vírustagadót védi

Végezetül a Dolinková távozásában jelentős szerepet betöltő Peter Kotlár is szóba került. Fico szerint, bár a világjárvány kezelésére felhasznált anyagi források felülvizsgálatával megbízott Kotlár némileg túlzásba esett kijelentéseivel, továbbra is kiáll amellett, hogy az előző kormány nem megfelelően gazdálkodott az oltások vásárlása során, ez pedig állítása szerint több milliárd eurójába került az országnak.

A Kotlár botrány

Fico azt állítja, hogy 5,1 millió adag vakcina maradt felhasználatlanul, egyben többek között az előző kormány járványügyi gazdálkodásával indokolta, hogy jelenleg szükség van a konszolidációs intézkedések bevezetésére.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program