Vastag kártérítést kaphat egy kirúgott nagykaposi rendőr, a belügynek viszont gőze sincs, hány ilyen eset van

camera

1

Vastag kártérítést kaphat egy kirúgott nagykaposi rendőr, a belügynek viszont gőze sincs, hány ilyen eset van

Rendőrségi felvétel 

Megosztás

A belügyminisztérium nem vezet nyilvántartást azokról az esetekről, amikor egy meggyanúsított és emiatt kirúgott rendőrnek végül igazat ad a bíróság és a szervnek kártérítést kell fizetnie. Becslésük sincs erről, noha több tízezres tételt is kaphat egy-egy rendőr utólag.

A Joj TV most egy konkrét nagykaposi esetről számolt be, mely során egy kábítószeres bűnténnyel gyanúsítható egyénnel szemben beavatkozó rendőr is a vádlottak padjára került. A rendőr elmondta, hogy a fickó jelezte, együttműködik velük, van nála drog, de átadja. “Nem alkalmaztunk semmilyen kényszerítő eszközöket, sem mást” – jegyezte meg.

Zsarolással és jogkörrel való visszaéléssel gyanúsították meg az eset után, a bíróság előtt viszont ez a szál nem igazolódott be – közölte Radoslav Barna, az ügyvédje.

Mivel viszont a vádemelés miatt el kellett hagynia a testületet, most igényt tarthat az elmaradt bérére. Pavol Paračka a rendőri szakszervezettől kifejtette, hogy a kirúgásától számított elmaradt fizetésre akkor is igényt formálhat, ha visszaveszik ugyanabba a pozícióba. Az összeg nagysága pedig a per időtartamától függően több tízezres is lehet, figyelembe véve a rendőr rangját és funkcióját.

Hogy mennyi pénzt fizetett ki vagy becslések szerint mennyit kell majd kifizetnie a rendőrségnek ilyen perekért, arról semmilyen becsléssel nem rendelkezik a belügy. A Joj TV-nek elküldött érvelésük szerint semmilyen jogalappal nem rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy ezt megtegyék.

Ehhez képest az egyik szakszervezet jogászai jelenleg 168 rendőrt képviselnek perekben vagy fegyelmi eljárásokban. 32 esetben ezeket már meg is nyerték.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program